Instalācija «Body Building» — «Part». Foto — Tonu Tunels

Tallinas arhitektūras biennāles 2017 rīkotāji izsludinājuši pieteikšanos pilsētvides instalāciju programmai, kuras ietvaros jaunajiem arhitektūras talantiem ir iespēja radīt eksperimentālu, neparastu koka konstrukciju Tallinas centrā. Konkurss dalībai programmā noritēs divās kārtās — pirmajā kārtā, līdz šī gada 15. oktobrim, jāiesūta savu darbu portfolio.

Ziņas Fold 5. oktobris, 2016

Starptautiskais konkurss ir izaicinājums tā dalībniekiem izstrādāt radošu risinājumu pagaidu instalācijai publiskajā ārtelpā, izmantojot Igaunijas koka māju ražotāju tehniskās iespējas. Tallinas arhitektūras biennāles (TAB) pilsētvides instalāciju programmas mērķis ir veicināt sinerģiju starp jaunajiem dizaineriem, arhitektiem un industrijas pārstāvjiem.

TAB instalāciju programmas kuratori Sille Pīlaka (Sille Pihlak) un Sīms Tuksams (Siim Tuksam) no «Part» stāsta, ka arī šo programmu virza TAB 2017 galvenā tēma, kas veltīta biotehnoloģijām arhitektūrā un pilsētvides dizainā: «Biotehnoloģiju un IT konverģence, pielāgota vides un urbānajam dizainam, pēc daudzu nozares pionieru domām, ir viens no daudzsološākajiem mūsu civilizācijas attīstības modeļiem. TAB 2017 tiks izrādīti interesantākie jaunie talanti arhitektūras laukā.»

Konkursa žūriju vadīs Mihaels U. Henzels (Michael U. Hensel) no Oslo Arhitektūras un dizaina skolas, kura specializācija ir ilgtspējīga arhitektūra, bet citu žūrijas locekļu vidū būs TAB 2017 kuratore Klaudija Paskero (Claudia Pasquero) un Igaunijas Arhitektūras muzeja vadītāja Trīna Ojari (Triin Ojari).

Instalācija tiks būvēta 2017. gada augustā zālienā iepretim Igaunijas Arhitektūras muzejam Tallinā. Tai atvēlēta 17 kvadrātmetru liela platība, kas atrodas uz neliela pacēluma. Instalācijas pamatu celtniecībā nedrīkst veidot urbumus zemā, tās maksimālais augstums ir pieci metri, tomēr konstrukcijai jābūt pietiekami izturīgai, lai instalācija saglabātos vismaz 23 mēnešus. Konkursa uzvarētājs idejas realizācijai saņems 10 tūkstošus eiro. Visi nosacījumi un konkursa noteikumi atrodami TAB mājaslapā, kurā līdz šī gada 15. oktobrim jāiesniedz digitāls portfolio, lai piedalītos konkursa pirmajā kārtā. Pretendenti, kuri turpinās dalību otrajā kārtā, tiks izziņoti 1. novembrī. Visi pieteikumi, kuri kvalificēsies otrajai kārtai, tiks apkopoti grāmatā un izstādīti Tallinas arhitektūras biennāles laikā. Tās atklāšanas pasākumu programma noritēs no 2017. gada 13. līdz 17. septembrim.