«Fungible Non Fungible» paviljons TAB 2022 — «iheartblob». Foto — Tõnu Tunnel

Igaunijas Arhitektūras centrs izsludina konkursu, kura mērķis ir izraudzīties 7. starptautiskās Tallinas arhitektūras biennāles (TAB 2024) galveno kuratoru un kuratora komandu. Pretendentiem jāiesniedz savs priekšlikums par TAB 2024 tēmu, atklājot savas idejas ne tikai par arhitektūru, bet arī sabiedrību kopumā. Konkursa termiņš — 4. aprīlis.

Ziņas Fold 1. februāris, 2023

Tallinas Arhitektūras biennāle ir starptautisks arhitektūras festivāls, kas notiek kopš 2011. gada un ko organizē Igaunijas Arhitektūras centrs (IAC). TAB 2024 norisināsies Tallinā no septembra līdz novembrim, risinot aktuālus arhitektūras jautājumus un iedziļinoties nozares tagadnē un nākotnē. Pasākumu veidos galvenā programma, kas būs kuratora pārziņā, kā arī atsevišķa TAB satelītprogramma.

 

TAB 2024 kuratora uzdevums ir gan izraudzīties biennāles tēmu, gan iedzīvināt to, radot un atlasot festivāla saturu, kā arī piesaistot izstādes un simpozija dalībniekus. Līdz ar tēmas izvēli kuratora komanda rūpēsies par norisēm, kas veido TAB konceptuālo kodolu: kuratoru izstādi, TAB katalogu, instalāciju konkursu, Tallinas vīzijas konkursu un simpoziju. Kuratora atalgojumam paredzēti 28 000 eiro. Biennāles organizēšanā iesaistīsies arī IAC producēšanas komanda.

 

TAB vispārīgie mērķi ir:

  • veicināt apbūvēstās vides kvalitāti;
  • nodrošināt starptautisku platformu Igaunijas arhitektūrai;
  • izcelt jaunus domāšanas veidus un veidot vīziju arhitektūras jomā.

 

Konkurss ir publisks un atvērts ikvienam. Kuratoru komandā jābūt vismaz vienam cilvēkam, kurš labi pārzina Igaunijas arhitektūru un runā igauņu valodā. Ja komandā, kas piedalās konkursā, šāda dalībnieka nav, IAC pēc konkursa noslēguma palīdzēs kuratoriem atrast piemērotu personu. Konkurss tiek organizēts divās kārtās: pirmajā posmā komandas iesniegs rakstisku pieteikumu, bet otrajā kārtā pretendenti prezentēs savu ieceri žūrijai mutiski. Konkursa rīkotāji patur tiesības atcelt otro kārtu, ja uzvarētāju iespējams noteikt jau pirmajā atlases posmā.

 

14. februārī plkst. 16.00 interesenti aicināti piedalīties tiešsaistes seminārā, kur IAC pārstāvji sniegs plašāku informāciju par konkursa nosacījumiem, savukārt arhitekte un pētniece Areti Markopulu (Areti Markopoulou), viena no TAB 2022 galvenajām kuratorēm, dalīsies ar savu pieredzi. Tallinas Stratēģiskās pārvaldības biroja Telpiskās plānošanas un dizaina nodaļas vadītāja Kaidi Peldoja (Kaidi Põldoja) seminārā pastāstīs vairāk par vīziju konkursu un sadarbību ar Tallinas pašvaldību. Saite uz pasākumu tiks publicēta TAB tīmekļvietnē.

 

Pieteikumi konkursam jāiesniedz igauņu un angļu valodās. Biennāles koncepcijas izstrādes un ieceres iesniegšanas termiņš ir 2023. gada 4. aprīļa plkst. 20.00. Konkursa darbi jāiesniedz digitāli, nosūtot uz info@tab.ee. Plašāka informācija par konkursu un tā nolikums — TAB mājaslapā.