Publicitātes attēls

No 2. līdz 4. maijam Cēsīs norisināsies izglītojošu pasākumu kopums — koka arhitektūras, amatu, rūpniecības un dizaina pasākumu cikls «Koka dienas». Aktivitāšu mērķis ir demonstrēt modernākās kokapstrādes tehnoloģijas, ražojumus ar augstu pievienotu vērtību un informēt par koka būvniecības priekšrocībām, izmaksām un pieejamību Latvijā.

Ziņas Fold 24. aprīlis, 2017

«Koka dienas» atklās starpdisciplināra konference Vidzemes koncertzālē «Cēsis» ar Latvijas un ārvalstu ekspertu — arhitektu, rūpnieku, dizaineru, tehnologu, zinātnieku un amatnieku piedalīšanos. Pasākuma laikā tiks formulētas problēmas, izvirzīti risinājumi un atklāti iedvesmojoši nozares pārstāvju stāsti, kas vienos dizainu, mākslu, ražošanu un amatniecību. Konferencē piedalīsies atzīti speciālisti un mācībspēki no Austrijas, Somijas, Itālijas un Lielbritānijas. Pasākums norisināsies 2. maijā, to rīko Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāte. Konferencē tiks nodrošināta sinhronā tulkošana latviešu un angļu valodā.

No 3. līdz 4. maijam norisināsies izstāde, kurā  savus ražojumus un tehnoloģijas demonstrēs Vidzemes un Latvijas koka rūpniecības un amatniecības uzņēmumi. Izstādes laikā iecerēta dizaina konsultāciju darbnīca ar dizaineriem Čārlzu Berieru (Charles Bourrier) un Elīnu Bušmani, koka ēku dzīves cikla analīzes seminārs ar Helmutu Krapmaieru (Helmut Krapmeier), kā arī problēmu konkurss, kurā uzņēmēji varēs formulēt uzdevumus, noteikt termiņus to risināšanai un izziņot balvas starpdisciplinārām komandām par labākajiem risinājumiem.

Paralēli būs iespēja apmeklēt arī koka ēku restaurācijas darbnīcu. To organizē arhitekts, «Koka dienu» organizators, Ervīns Krauklis, restauratori Jānis Tolpežņikovs (biedrība «Nākotne pagātnei»), Ieva Zilberte  («Koka darbnīca») no Rīgas, dabīgo krāsu speciālists, restaurators un mākslinieks Edgars Raitums («Raituma krāsas») no Kuldīgas, sadarbībā ar Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Cēsu Vēstures un mākslas muzeju, restaurācijas speciālistiem, entuziastiem, Kuldīgas Restaurācijas centru. Interesenti tiks iesaistīti teorētiskā seminārā, praktiskā būvdetaļu atjaunošanā, tradicionālo darbarīku, krāsu un citu materiālu pielietošanā. Kā arī tiks izstrādāts rīcības plāns vēsturiskās koka apbūves glābšanai un atdzimšanai Cēsīs.

Savukārt 10. maijā Cēsīs notiks Namdaru un galdnieku diena. To organizē Cēsu Profesionālā vidusskola, piedaloties Priekuļu tehnikumam un tā filiālei Ērgļos. Pasākumā norisināsies audzēkņu un pasniedzēju komandu sacīkstes, prasmju demonstrējumi, konkursi.

No maija līdz oktobrim reizi mēnesī tiks organizēta interaktīva ekskursijā «Koka Cēsis». To rīko vēstures pētniece un stāstniece Sanda Salmiņa no Cēsu Vēstures un mākslas muzeja ar Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atbalstu. Ekskursija norisināsies Cēsu pilsētā, un tās gaitā dalībnieki atklās pārsteidzošus vēsturiskus stāstus un gūs iespēju ielūkoties ēku iekštelpās.

Uzzināt vairāk par «Koka dienu» norisi un pieteikties pasākumiem iespējams mājaslapā.