Izdevniecība «Pētergailis» laidusi klajā Māra Runguļa garstāstu pusaudžiem «Sikspārnis», kura ilustrācijas un dizainu veidojusi māksliniece Elīna Brasliņa.

Ziņas Fold 20. septembris, 2017

Garstāsts «Sikspārnis» turpina jau citās Māra Runguļa grāmatās iesāktās tēmas. Šeit, tāpat kā grāmatās «Frīda Frikadele» (2000), «Vardes kurkst kabatās» (2004) un «Nekrietnais Alfrēds» (2012), galvenie varoņi rīkojas un izturas pavisam atšķirīgi nekā vairums cilvēku un nebaidās kļūt komiski, aizstāvot dabu un dzīvniekus. Tiesa, reizēm viņi izvēlas pavisam radikālus paņēmienus. Stāsta varoņu piedzīvojumos sastopami detektīva elementi, un viņu rīcības cēloņi vienmēr ir atbruņojoši patiesi un cēli.

Garstāsta notikumi balstās uz Martas dienasgrāmatas ierakstiem, kuros viņa dokumentē jaunākā brāļa Silvestra piedzīvojumus lauku mājās vasaras brīvdienās. Piedzīvojumu netrūkst — gan nenotveramo grafiti mākslinieku izpausmes, gan noslēpumainā Sikspārņa nodarbes, kuras balansē uz likumpārkāpuma robežas, gan ļoti patiesas un aizkustinošas jaunākā brāļa Silvestra dabas un dzīvnieku glābšanas performances.

Grāmatu papildina mākslinieces Elīnas Brasliņas dinamiskās un asprātīgās ilustrācijas, kuras  atbilstoši galveno varoņu piedzīvojumiem ir veidotas sarkanā un zaļā krāsā. Strādājot pie grāmatas ilustrācijām, Elīna digitāli «viltojusi» linogriezuma efektu. Viņa ir arī izdevuma dizaina autore. Gan Māris Rungulis, gan Elīna Brasliņa šogad saņēmuši Jāņa Baltvilka balvu par ieguldījumu interesantas, skaistas un augstvērtīgas bērnu literatūras radīšanā.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un to ir iespējams iegādāties izdevniecības «Pētergailis» mājaslapā, kā arī lielākajās grāmatnīcās.