«Staro Rīga». Publicitātes foto

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD) izsludinājis vairākus konkursus, aicinot radošos prātus, māksliniekus, dizainerus, uzņēmējus un biedrības, iesaistīties pilsētvidei nozīmīgu un augstvērtīgu māksliniecisku projektu izstrādē un realizēšanā.

Ziņas Fold 20. marts, 2019

«Ziemassvētku egļu ceļš 2019»

No 2019. gada 6. decembra līdz 2020. gada 12. janvārim jau desmito reizi galvaspilsētā norisināsies vides objektu festivāls «Ziemassvētku egļu ceļš». Tā mērķis ir realizēt inovatīvas un oriģinālas urbānās mākslas pasākumu, īstenojot pilsētvides objektu projektus, kuros Ziemassvētku simbols, egle, tiek eksponēta kā vides objekts jaunos un neparastos vizuālos risinājumos ar savu stāstu un vēstījumu. Festivāls ir brīvi pieejams Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un radīts ar domu veicināt tūristu piesaisti Rīgai arī pasīvajā tūrisma sezonā — ziemā. Līdz 15. aprīlim interesenti aicināti iesniegt savus festivāla objektu piedāvājumus, projektā interpretējot dažādas tēmas, piemēram, Ziemassvētku un Jaungada simbolus, šodienas aktualitātes, Latvijas un pasaules kultūras mantojumu, latviešu etnogrāfijas un folkloras motīvus. Saskaņā ar konkursa nolikumu, pretendenti var iesniegt vairākus piedāvājumus. Pieteiktos projektus vērtēs RD IKSD vadība un mākslinieciskās padomes locekļi — seši speciālisti. Žūrijas kritēriji ir idejas oriģinalitāte, idejas mākslinieciskā risinājuma kvalitāte, atbilstība festivāla mērķiem un uzdevumiem, kā arī māksliniecisko un finansiālo aspektu sabalansētība. Labāko piedāvājumu autoriem tiks piešķirtas naudas balvas — galveno godalgu fonds ir līdz 5000 eiro, veicināšanas godalgu fonds — līdz 1000 eiro.

Aizvadītā festivāla objektus var apskatīt tā mājaslapā, bet uzzināt vairāk par konkursu un pieteikšanos iespējams šeit.

Svētku noformējuma konkurss

Lai izvēlētos idejas svētku tematikas lielformāta vides objektiem vai instalācijām un realizētu jaunus un oriģinālas svētku noformējuma projektus pilsētvidē, RD IKSD organizē svētku noformējuma, svētku tematikas lielformāta vides objektu un instalāciju, kā arī citu māksliniecisko ideju skiču un to realizēšanas tehnisko risinājumu projektu atlases konkursu. Līdz 15. aprīlim māksliniecisko ideju projektus var iesniegt šādu svētku noformējumam: Rīgas svētkiem, Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas atzīmēšanai, kā arī Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanai. Tāpat kā «Ziemassvētku egļu ceļa» gadījumā, arī šajā konkursā piedāvātajiem risinājumiem jābūt proporcionāliem pilsētvides mērogam, tiem jāizskatās labi gan tuvplānā, gan no attāluma dienas gaišajā un tumšajā laikā, jābūt izturīgiem un viegli uzstādāmiem.

Nolikums un saistītie dokumenti svētku noformējuma konkursam pieejami RD IKSD mājaslapā.

 

Pieteikumi iepriekšminētajiem konkursiem jāiesniedz līdz 15. aprīļa plkst. 18.00 RD IKSD Klientu apkalpošanas centrā, Kr. Valdemāra ielā 5, Rīgā. Jautājumus par konkursu norisi var uzdot RD IKSD Kultūras pārvaldes, Pilsētas svētku noformējuma nodaļas vadītājam Guntaram Kambaram, tālr. 67043650, e–pasts Guntars.Kambars@riga.lv.

«Staro Rīga 2019»

Projektu finansēšanas konkurss izsludināts arī gaismas festivālam «Staro Rīga 2019», lai nodrošinātu daudzveidīgas festivāla programmas izveidošanu, pilsētvides gaismas objektu izstādes īstenošanu un veicinātu pilsētvides objektu tapšanu, kurus paredzēts izgaismot ilgtermiņā. 2019. gadā gaismas festivāls «Staro Rīga» notiks no 16. līdz 19. novembrim.

Festivāla tēma šogad būs «4D», tādēļ gaismas mākslinieki ir aicināti definēt gaismas objekta četras dimensijas. Veidojot gaismas objektus, tēma var tikt traktēta gan no eksakto zinātņu viedokļa, gan izmantojot filozofiskus apcerējumus, kas aicina paraudzīties pāri faktiskās pieredzes horizontam. Festivāla norise galvenokārt plānota pilsētas centrā, kanālmalā, parkos un laukumos.

Konkursa nolikums un saistītie dokumenti pieejami šeit.

 

Projekta pieteikumi jāiesniedz līdz 2019. gada 12. aprīļa plkst. 15.00, RD IKSD Klientu apkalpošanas centrā, K. Valdemāra ielā 5, kā arī vienlaicīgi elektroniskā formātā pieteikums jānosūta uz e–pasta adresi staroriga@riga.lv. Papildinformācija par konkursu pieejama pa tālruni 67037251.