Grafikas dizains — Rūta Jumīte

Aizvadītajā vasarā Rīgā pandēmijas ietekmē norisinājās netradicionāla, laikā un telpā «izbārstīta» kultūras programma, nevis ierastie Rīgas svētki vienā nedēļas nogalē. Līdztekus kultūras aktivitātēm vairākas Rīgas centra ielas tika labiekārtotas ar atpūtas zonām, augu stādījumiem, svētku noformējumu un satiksmi mierinošiem elementiem, lai uzsvērtu pilsētu kā vietu, kur iedzīvotājiem rast mieru. Lai šos dažādos notikumus un eksperimentus apvienotu uztveramā programmā, tika radīts zīmols «Rīgas vasara».

Ziņas Fold 5. oktobris, 2021

«Rīgas vasaras identitāte ir pirmais mēģinājums vienot vairākus Rīgas domes struktūrvienību organizētos projektus vienkopus, zem viena zīmola, un domāt par tiem kā par puzli, kas veido vienotu Rīgu. Zīmola grafiskā identitāte apspēlē Rīgas dažādību, ideju par pilsētas telpu kā spēli un uzsver informatīvo plakātu plašākas izmantošanas iespējas pilsētas noformējumā. Turklāt zīmols ir veiksmīgi attīstāms un izmantojams turpmākajos gados, kas ļauj tā atpazīstamību nostabilizēt gan vietējā, gan starptautiskā līmenī,» stāsta Renāte Lagzdiņa, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve. Kopā ar Dārtu Apsīti viņa vadījusi zīmola izveidi.

 

Kultūras programmas vizuālās identitātes autore ir grafikas dizainere Rūta Jumīte. Vizuālajā valodā viņa izmantojusi krāsu gammu un burtus retro noskaņās, stilizētus ziedus un dekoratīvus elementus, tā apvienojot laikmetīgo ar nostalģisko. «Rīgas vasaras kultūras programmas vizuālā identitāte pilsētvidē ienesa dažādas rotaļīgas pretrunas. Nedaudz «nepareizu» spēli ar burtiem, kas robežojas starp nolasāmību un funkciju un grafisku dekorāciju. Ilustrācijās attēloti elementi no pilsētvidē atrodamiem ēku dekoriem, kas rada sajūtu gan par kaut ko pazīstamu un mājīgu, gan jaunu un svaigu,» skaidro dizainere.

 

Vizuālā identitāte dažādās variācijās izmantota neskaitāmos digitālos un drukātos materiālos visā pilsētā, jo kultūras programma veidota decentralizēta — performances, izrādes, «pop–up» koncerti, orientēšanās spēles un citas aktivitātes notika dažādās pilsētas apkaimēs. Esam jau rakstījuši par Čiekurkalnā zem satiksmes pārvada izveidoto ielu mākslas galeriju, lietotni «Kino pastaiga» un pilsētvides instalācijām «Pateikts neonā», kas bija programmas sastāvdaļas. Vairāki Rīgas vasaras kultūras programmas pasākumi turpinās arī rudenī.