Foto — Agnese Zeltiņa

Šonedēļ pirmizrādes Jelgavā un Rīgā piedzīvojusī Jāņa Ābeles filma «Jelgava ’94», kas uzņemta pēc tāda paša nosaukuma Jāņa Joņeva romāna, no 20. septembra skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Ziņas Fold 20. septembris, 2019

Filma veidota pēc Jāņa Joņeva romāna «Jelgava ’94», kas saņēmis vairākus apbalvojumus, no kuriem nozīmīgākais bija 2014. gada rudenī piešķirtā Eiropas Savienības Literatūras balva. «Jelgava ’94» ir Jāņa Joņeva pirmā grāmata, ko kritiķi raksturoja kā «asprātīgu un spilgtu savas paaudzes biogrāfiju» un kas pēc iznākšanas strauji iemantoja popularitāti.

Filmas galvenais varonis ir četrpadsmitgadīgais Jānis, Jelgavas puika ar visai labiem mācību sasniegumiem, kurš cenšas palikt neviena nepamanīts. Tomēr iemīlēšanās klasesbiedrenē Kristīnē un nejauši iegūtie draugi Nāve un Zombis aizsāk jaunu lappusi Jelgavas pusaudža dzīvē — ir jāspēlē grupā, jāklausās metāls, vajadzīgas īstās drēbes un līdz asarām jānoved skolotāji un vecāki. Filmas stāsts risinās uz 1994. gada notikumu fona, kad aktuāla ir cietumnieku izbēgšana Jelgavā, mūzikas ierakstu nelegālais tirgus, grupas «Nirvana» solista Kurta Kobeina nāve.

Filmas režisors ir Jānis Ābele, kura karjerā «Jelgava ’94» ir otrā pilnmetrāžas filma. Scenārija autors ir Matīss Gricmanis, operators — Aigars Sērmukšs, producente — Antra Cilinska. Lomās: Bruno Bitenieks, Alekss Tauriņš, Endijs Žuks, Elizabete Zviedre, Ieva Puķe, Andris Keišs, Elīna Vaska, Guna Zariņa un citi. Filma tapusi Jura Podnieka studijā ar Nacionālā Kino centra un Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstu.