Publicitātes attēls

Latvijas Televīzija (LTV) izsludina dokumentālo īsfilmu konkursu «Latvijas kods. Latvija šodien» — šis būs jau vienpadsmitais gads, kad žūrijas izvēlētie pieci dokumentālisti varēs īstenot savas idejas un īsfilmās atspoguļot aktuālus, unikālus un saistošus stāstus par Latviju. Pieteikumu iesniegšanas termiņš — 6. februāris.

Ziņas Fold 9. janvāris, 2023

«Konkurss «Latvijas kods. Latvija šodien» kļuvis ne tikai par kvalitātes zīmi Latvijas dokumentālajā kino, bet arī būtisku atbalsta instrumentu dokumentālo īsfilmu formāta saglabāšanai un attīstīšanai Latvijā. «Latvijas koda» dokumentālās īsfilmas 26 minūtēs ļauj īsā, kodolīgā un vizuāli spēcīgā veidā izprast kādu unikālu tēmu, cilvēku vai fenomenu šodienas Latvijā. Tās rosina meklēt kontekstu, pieprasa iedziļināšanos un raisa diskusijas. 2022. gadā atzīmējām projekta desmito jubileju — kopā ir tapušas jau 54 laikmeta liecības, un arī šogad plānojam atbalstīt vismaz piecus projektus, kas spētu papildināt šodienas Latvijas portretējumu, fiksējot laikmetam raksturīgās tendences dažādās dzīves jomās,» norāda LTV projekta vadītāja Zane Valeniece.

 

Konkursā aicināti piedalīties gan sevi jau apliecinājuši kino profesionāļi, gan jaunie dokumentālisti. Uzvarētāji saņems ne tikai finansējumu — līdz 16 000 eiro — filmas īstenošanai, bet arī nozares ekspertu konsultācijas. Iesniegtos projektus — filmu idejas — izvērtēs LTV žūrija, pieaicinot satura konsultantu un ekspertus no Valsts kultūrkapitāla fonda un sabiedrisko mediju portāla «LSM.lv».

 

«Atlases kritēriju virknē svarīgākais filtrs ir «šodiena» — kāpēc šim stāstam jābūt izstāstītam tieši šobrīd? Iesniedzot pieteikumu, ļoti būtiska ir ne tikai spēja pamatot stāsta aktualitāti, bet arī atklāt režisora unikālo redzējumu. Žūrija arī izvērtē, kā visas piecas izvēlētās filmas izskatīsies kopā kā izlase — vai tās būs pietiekami atšķirīgas un spēs uzrunāt dažādas auditorijas,» norāda Valeniece. Vēl viens būtisks aspekts konkursa ideju izvēlē ir spēja projektu īstenot nepilna gada laikā. Filmas, kuru tapšana tiks atbalstīta, pirmizrādi piedzīvos 2023. gada novembrī.

 

Priekšlikumus konkursam var iesniegt līdz 6. februāra plkst. 16.00. Ar konkursa nolikumu var iepazīties Latvijas Televīzijas mājaslapā.

 

«Latvijas kods. Latvija šodien» producents ir Latvijas Televīzija, tas tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā Kino centra līdzdalību. Visas iepriekšējos gados tapušās «Latvijas kods. Latvija šodien» dokumentālās īsfilmas vienkopus skatāmas sabiedrisko mediju satura atskaņotājā «Replay.lv», ar subtitriem angļu un krievu valodā — portālā «LSM.lv».