Attēls no filmas «Dārza savaldīšana» (Salome Džaši)

No 5. līdz 10. septembrim, piedāvājot seansus Rīgā, Cēsīs, Talsos, Rēzeknē, Limbažos un Liepupē, kā arī atsevišķu tiešsaistes programmu portālā «Filmas.lv», norisināsies jau 27. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Skatītāji varēs baudīt tematiski un stilistiski daudzveidīgu, starptautisku jaunāko dokumentālo filmu programmu, ko papildinās tikšanās ar režisoriem un diskusija par sabiedrības attieksmi pret vardarbību Latvijā. Savukārt no 3. līdz 10. septembrim dažādu valstu kino profesionāļi pulcēsies topošo filmu projektu prezentācijās un dažādās apmācībās.

Ziņas Fold 1. septembris, 2023

Baltijas jūras dokumentālā filmu foruma topošo projektu prezentācijās šogad piedalīsies 24 filmu veidotāji no 11 valstīm. Starp atlasītajiem topošo filmu projektiem trīs tiek veidoti Latvijā: Ievas Ozoliņas režisētā «Balodis ar olīvzaru» (producente Madara Melberga, «Fa Filma»), kuras centrā ir parādu piedziņas uzņēmuma «Arvik» darbinieki; filma «Mākslas darbi rodas mokās», kas pieteikta kā «Jura Kulakova dzīve ar pavadījumu» — septiņās dienās strukturēts «rokenrols ar inscinējumiem» (režisores Elizabete Mežule–Gricmane un Ramune Rakauskaite, producenti Uldis Cekulis, Paula Jansone («VFS Films») un Arūns Matelis («Studio Nominum»)), un plašos arhīvu materiālos balstītā filma «Podnieks par Podnieku» (režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja, producente Antra Cilinska, «Jura Podnieka studija»), kurā Juris Podnieks stāstīs pats par sevi un savu laiku.

Filmu programma kinoteātrī «K.Suns»

Foruma filmu programmu kinoteātrī «K.Suns» Rīgā 5. septembrī ievadīs ukraiņu režisora Romāna Ļubija veidotā filma «Dzelzs tauriņi» (Iron Butterflies, 2023) — māksliniecisks un pierādījumos balstīts daudzslāņains pētījums par «Malaysia Airlines» lidojuma MH17 notriekšanu Austrumukrainā 2014. gadā. Filmas nosaukums ir atsauce uz BUK raķeti, kuras galviņa pildīta ar tauriņa formas dzelzs gabaliem. Programmā iekļauta arī ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko filma «Mēs neizgaisīsim» (We Will Not Fade Away, 2023), stāsts par pieciem drosmīgiem Donbasa jauniešiem, kuriem tiek sniegta iespēja doties ekspedīcijā uz Himalajiem. Skatītājiem Limbažos (5. septembrī) un Rīgā (6. septembrī) būs iespēja pēc seansa tikties ar režisori.

Forumā viesosies arī režisors Ēriks Gandīni (Itālija, Zviedrija), kurš savā jaunākajā filmā «Pēc darba» (After Work, 2023) vētī darba nozīmi sabiedrībā: ko darbs nozīmē mūsdienās un kas ar mums notiks, ja nestrādāsim? Ar skatītājiem Rīgā tiksies arī režisors Vlads Petri (Rumānija), kura poētiskajā arhīvu materiālos balstītajā filmā «Starp revolūcijām» (Between Revolutions, 2023) divas sievietes 20.gs. 70. un 80. gados apmainās vēstulēm un dalās domās un dzīves notikumos Irānas un Rumānijas represīvajos režīmos.

 

Rumānijā norisinās arī filmas «Pārāk tuvu» (Too Close, 2022) darbība — tas ir spēcīgs un dzīvi apliecinošs izdzīvošanas stāsts par divu bērnu māti Andreu, kurai pēc partnera pāridarījuma turpmāk vienai jāveido jauna, drošāka dzīve saviem diviem bērniem. Filmā mākslinieciski uzsvērta līdzcilvēku attieksme pret vardarbības upuriem, un pēc seansa 7. septembrī kinoteātrī «K.Suns» notiks diskusija par sabiedrības attieksmi un toleranci pret vardarbību Latvijā. Diskusiju vadīs žurnāliste Inese Braže, un tajā piedalīsies sociālantropoloģe Zane Linda–Ozola, krimināltiesību eksperte Ilona Kronberga, psihoterapeits Artūrs Utināns un krīžu un konsultāciju centra «Skalbes» direktors Raivo Vilcāns.

 

Foruma filmu programmu papildinās divas Dienvidamerikas filmas: Vācijas kinofestivāla «DOK Leipzig» laureāte «kvīru panku melanholijas sprādziens» «Anhell69», kurā portretēti jaunieši Kolumbijas pilsētā Medeljinā, un «Ložu simfonija» (Children of Las Brisas, 2022) par trīs Venecuēlas jauniešu gaitām bērnu un jauniešu akadēmiskās mūzikas organizācijas «El Sistema» («Sistēma») rindās.

Kino programmā iekļauta arī dāņu režisora Kristiana Einshoja autobiogrāfiskā filma par savu ģimeni «Kalni» (The Mountains, 2023), kurā režisors, izmantojot ģimenes video arhīvu materiālus, atskatās uz traģiskiem pagātnes notikumiem, lai pēc ilgstošas atsvešināšanās mēģinātu atkal satuvināties ar brāļiem un tēvu. Papildus filmu programmai forumā notiks arī prezentācija Eiropas Komisijas kapmaņai «Izglītība par spīti visam», kas veidota ar Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības ģenerāldirektorāta (ECHO GD) starpniecību. Tās mērķis ir veicināt izpratni par izglītības nozīmi ārkārtas situācijās. Pasākumā gaidāms ieskats kampaņā un īsfilmas, toskait Ukrainā veidotā filma «Kad es pieaugšu» (režisori — Klēra Bijē, Olivjē Žobārs).

Seansi citur Latvijā un tiešsaistē

Rēzeknē «Gors Kino», Talsos kinoteātrī «Auseklis» un «Cēsu Kino» Cēsis no 5. līdz 10. septembrim tiks izrādītas filmas «Ložu simfonija» (Children of Las Brisas) un «Pēc darba» (After Work).

 

4. septembrī Liepupē un 5. septembrī Limbažos notiks Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma brīvdabas seansi, kas iekļauti Limbažu pilsētas svētku «Limbažiem ir 800» programmā. Foruma ieskaņās Liepupes muižas parkā 4. septembrī plkst. 20.30 tiks izrādīta filma «Dārza savaldīšana» (Taming the Garden, 2021) — vizuāli poētisks vērojums par gadu desmitus un simtus vecu koku pārvietošanu no Gruzijas piekrastes ciemiem uz valsts bijušā premjerministra, politikas «pelēkā kardināla» privāto dendroloģisko parku. Režisore Salome Džaši ar filmu trāpījusi varai sāpīgā punktā un Gruzijā piedzīvojusi cenzūru. Pēc seansa Liepupē plānota saruna ar režisori. 5. septembrī plkst. 20.30 Burtnieku kvartālā Limbažos notiks jau pieminētās ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko filmas «Mēs neizgaisīsim» brīvdabas seanss ar režisores piedalīšanos.

Foruma laikā no 5. līdz 10. septembrim tiešsaistē portālā «Filmas.lv» būs skatāmas filmas, kas iepriekš prezentētas Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā vēl tapšanas stadijā: lietuviešu dokumentālistes Marijas Stonītes debija pilnmetrāžas kino — «Trauslās karotājas» (Gentle Warriors, 2019) par jaunām sievietēm Lietuvas militārajā dienestā —, Martas Smerečinskas (Ukraina) «Kristus līgavas dienasgrāmata» (Diary of a Bride of Christ, 2022), kurā režisore portretē savu māsu, jaunu mūķeni Rietumukrainas klosterī, un Ivara Zviedra «Uz neredzīti, Brasa!» (2022), kurā parādīta Brasas cietuma vide pirms tā slēgšanas 2019. gadā.

 

Plašāka informācija par Baltijas jūras dokumentālā filmu foruma norisēm un programmu, kā arī biļešu iegādi — foruma mājaslapā. Forumu rīko Nacionālais Kino centrs un atbalsta Eiropas Komisijas programma «Radošā Eiropa Media», LR Kultūras ministrija un Limbažu novada pašvaldība.