Attēls — «Artdocfest/Riga»

No 2. līdz 9. martam Rīgā notiek 3. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls «Artdocfest/Riga», kura laikā būs skatāmas gandrīz 50 dokumentālās filmas. Kinoteātrī «Splendid Palace» skatītāji varēs apmeklēt divas konkursa programmas, kā arī programmu, kas veltīta karam Ukrainā. Savukārt mākslas centrā «Zuzeum» tiks izrādītas filmas, kas pievēršas mākslas un dokumentālā kino attiecībām.

Ziņas Fold 2. marts, 2023

Festivāla «Artdocfest/Riga» laikā būs iespējams iepazīties ar divām konkursa programmām — «Baltic Focus» un «Artdocfest Open». Konkurss «Baltic Focus» uzmanību vērš uz filmām, kas tapušas Baltijas jūras reģiona valstīs, un izceļ šim reģionam aktuālas tēmas un dokumentālā kino veidošanas paņēmienus. Vairākas programmā pārstāvētās filmas jau piedalījušās starptautiskos kino festivālos un tikušas tajos godalgotas. Piemēram, Manta Kvedaraviča filma «Mariupole 2» 2022. gadā ieguva Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā labākā dokumentālā filma, savukārt Kannu Kinofestivālā režisoram tika piešķirta balva «Golden Eye — Special Mention». Savukārt Leas Globas filma «Apolonija, Apolonija» tika atzīta par labāko filmu Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālajā kino festivālā. Tiks izrādīta arī Magnusa Gretena «Nellija & Nadīna», kas piedalījusies Perlenas Kvīru kino festivālā, «DocsBarcelona» un «Docville», kā arī Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā. Programmā būs redzamas arī trīs latviešu autoru filmas: Unas Celmas «1960. gada meitenes», Hilarijas Ločmeles «Gaidītais bērns» un Staņislava Tokalova «Viss būs labi». Ar pilnu «Baltic Focus» programmu varat iepazīties šeit.

«Artdocfest Open» piedāvās 17 dokumentālā kino darbus, kas pārstāv autorus no vairākiem pasaules reģioniem un iezīmē tendences, kas pašlaik aktuālas dokumentālajā kino pasaulē. Programmas filmas piedzīvojušas savus seansus starptautiskos kino festivālos, kā arī tikušas novērtētas ar vairākām nominācijām un apbalvojumiem. Starp šī konkursa filmām ir divi darbi, kas 2023. gadā nominēti ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» — Simona Lerenga Vilmonta filma «Māja no šķembām» (pārstāv arī programmu «Baltic Focus»), kā arī Maksima Arbugajeva un Jevgēņijas Arbugajevas filma «Izeja». Vairākas no konkursa filmām ir veltītas Ukrainas kara tematikai, toskait, Ruslana Fedotova «Away», Alisas Kovaļenko «Mēs nepazudīsim», Mila Tešajeva un Markusa Lenca «Kad Bučā atnāca pavasaris». Ar pilnu «Artdocfest Open» programmu varat iepazīties šeit.

Festivāla «Artdocfest/Riga» konkursa «Baltic Focus» žūriju šogad pārstāv poļu dokumentālā kino režisors, operators un producents Pāvels Lozinskis, Ukrainas Kinoakadēmijas līdzdibinātāja un Eiropas Kinoakadēmijas locekle Jūlija Sinkeviča, dokumentālā kino un dokumentālās animācijas režisore Ilze Burkovska–Jakobsena, savukārt konkursa «Artdocfest Open» žūrijā darbojas starptautiski atzītā lietuviešu teātra un kino aktrise Ingeborga Dapkunaite, žurnāla «Rīgas Laiks» vadītājs un režisors Uldis Tīrons un rakstnieks, žurnālists Dmitrijs Gluhovskis.

 

Šogad «Artdocfest/Riga» skatītājiem piedāvās arī divas ārpuskonkursa programmas — «War Before War» un «ArtDoc&ProArt». Programma «War Before War» veltīta dokumentālajām filmām un dokumentālistiem, kuri Ukrainas kara sākumu redzēja vēl pirms 2022. gada 24. februāra. Šie dokumentālo filmu stāsti mūs iepazīstinās ar pasauli un cilvēkiem, kuri vienmēr bijuši klātesoši, bet nav tikuši pienācīgi sadzirdēti. Programmā būs iespējams noskatīties vairākas starptautiski atzītu kino veidotāju filmas: Jevhena Titarenko darbu «Karš par mieru», Alisas Kovaļenko darbu «Alise kara zemē», Simona Lerenga Vilmonta filmu «Attālas suņu rejas», Manta Kvedaraviča darbu «Mariupole», Irinas Cilikas «Zeme ir zila kā apelsīns», Alinas Gorlovas «Šis lietus nekad nebeigsies» un citas. Vairāk par programmu «War Before War» — šeit.

Savukārt programma «ArtDoc&ProArt» izcels iekļautie darbi akcentē mākslas un dokumentālā kino attiecības. Piemēram, Viktorijas Korošilovas filma «Kara ķermenis» un Anadas Safo darbs «Seksa prieks», kā arī Itmara Alkalaja un Meitala Zvieli filma «Doktora Morisa kamera». «ArtDoc&ProArt» filmas tiks izrādītas mākslas centrā «Zuzeum». Ar pilnu «ArtDoc&ProArt» programmu varat iepazīties šeit.

 

Festivāls piedāvās arī vairākus īpašos seansus, toskait noslēguma ceremoniju 8. martā, kad Latvijas pirmizrādi piedzīvos Vitālija Manska un Jevhena Titarenko filma «Austrumu fronte», kras starptautiskā pirmizrāde notiks 73. Starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā. Filma atsedz kara pirmajā pusgadā pieredzēto — sešus mēnešus, ko caurvij drāma, izmisums, bailes, naids, rūgtums, mīlestība un ticība uzvarai. Īpašajos seansos iekļauta arī Kristiana Bergera veidotā filma «Mūzika zem svastikas — Maestro un Aušvicas čelliste» un Vitālija Manska filma «2020». Vairāk par īpašajiem seansiem lasiet šeit.

 

Festivāla «Artdocfest/Riga» laikā tiks rīkotas arī par tradīciju kļuvušās Simpozija sarunas un diskusijas. Simpozija kuratores Ritas Rudušas vadībā dokumentālā kino autori, kā arī kino teorētiķi pievērsīsies sarunām un jautājumiem par izvēlēm, ar kurām jāsaskaras filmu veidotājiem, lai izstāstītu pārliecinošu stāstu laikā, kad Eiropas sirdī plosās karš un turpinās kara izraisītā humanitārā krīze.

 

Plašāka informācija par «Artdocfest/Riga» — festivāla mājaslapā.