Attēls — «Liels un mazs»

Izdevniecības «Liels un mazs» jaunizdotajā dzejoļu krājumā skolas vecuma bērniem autors Juris Kronbergs un māksliniece Anete Melece piedāvā asprātīgu vērošanas un pētniecības spēli, ko aizsāka jau savā pirmajā kopdarbā bērniem — «Mākoņu grāmata» (2010). Šoreiz viņi novēro laiku — kā dzīvu būtni, kam piemīt dažādas īpašības un paradumi, tāpat kā cilvēkiem.

Ziņas Fold 5. decembris, 2019

Grāmatā «Laika bikses» bērniem raksturīgā vēlme paātrināt laika plūdumu sastopas ar pieaugušā bailēm no laika. Līdzās dzejoļiem grāmatā atrodami aforismi, kalambūri un joki, kas palīdz uzturēt spraigu grāmatas ritmu.

 

Anete Melece papildinājusi tekstu ne tikai asociatīvi, bet arī sižetiski, veidojot savu interpretāciju abu grāmatas varoņu — laika un laika vērotāja īpašībām un sacerot viņu dzīves notikumus. Anetes Meleces asprātīgā pasaules uztvere, zīmējuma vieglums un spontanitāte ir radniecīga Jura Kronberga zobgalīgajai prātniecībai, bet viņas radīto tēlu bērnišķīgais mīļums spēj tuvināt tekstu gados jaunākam lasītājam.

 

Anete Melece ar izdevniecību «Liels un mazs» sadarbojusies jau agrāk — šogad izdotā grāmata «Kiosks» nekavējoties piesaistīja ārvalstu izdevēju uzmanību un tiks izdota vairāk kā 10 valodās. Anete ir arī Jāņa Baltvilka balvas 2019. gada laureāte.

 

Juris Kronbergs ir dzejnieks un tulkotājs, kurš sarakstījis 16 dzejas krājumus, tai skaitā divus izdevniecības «Liels un mazs» izdotus dzejoļu krājumus bērniem: «Mākoņu grāmata» (2010) un «Laika bikses» (2019). Kronberga novērotāja spējas, asprātība un empātija viņa paša dzejā ļauj viņam tulkot citu autoru darbus ar lielu iejūtību un sirsnību.  Kronbergs ir saņēmis vairākas balvas par dzeju un tulkojumiem, 2007. gadā — Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu latviešu literatūrā.

 

«Liels un mazs» grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojveikalā Tērbatas ielā 49/51–12 un mājaslapā, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, veikalā «M50», grāmatnīcā «Mr. Page» un citur.