Foto — Madara Gritāne

Februārī pabeigts jaunais Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma korpuss. Jaunā ēka nodrošinās ne vien mūsdienīgu mācību vidi, bet ļaus attīstīt jaunas studiju programmas. Viens no vērtīgākajiem ieguvumiem ir mācību filmēšanas studija, kas veidota sekojot «black box» zāles principiem par vienkāršu, funkcionālu un viegli pārveidojamu telpu.

Ziņas Fold 24. februāris, 2021

Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā, kas agrāk bija zināms kā Rīgas Amatniecības vidusskola, pašlaik sagatavo ne tikai koka mākslas, metālmākslas un tekstilmākslas nozares speciālistus, bet arī jaunos profesionāļus mediju un vides dizaina jomās. Jaunā ēka Rīgā, Jūrmalas gatvē 96, ir trīs stāvu monolīta dzelzsbetona celtne ar kopējo būvapjomu 1574 kvadrātmetru platībā. Arhitektu biroja «MADE arhitekti» projektētās ēkas veidols, atsaucoties uz filmu industrijai raksturīgajiem elementiem, piemēram, kino «klapīti», ieturēts monohromā estētikā.

 

Ēkas nozīmīgākā telpa — 400 kvadrātmetru plašā mācību filmēšanas studija jeb «melnā kaste» — veidota tā, lai tajā vienlaikus varētu notikt gan epizodiska filmēšana, gan ikdienas mācību process. Filmēšanas paviljona izbūvē īpaša uzmanība pievērsta akustikai, kas to ļaus izmantot dažādu filmēšanas pasākumu un ierakstu vajadzībām.

 

Blakus studijai trīs stāvos izvietotas mācību telpas, fotostudija, skaņu un video režijas telpas, kā arī palīgtelpas, ģērbtuves un grimētavas. Visās telpās padomāts arī par vides pieejamību. Pirmā stāva vestibils ir plaši atvērts pret jauno gājēju ielu, kas savieno jauno korpusu ar esošajām tehnikuma ēkām. Iekšējā iela tiks apzaļumota un aprīkota ar atpūtas zonām un amfiteātri, lai kļūtu par studentu pulcēšanās vietu.

 

Šī ir otrā pabeigtā skolas ēka birojam «MADE arhitekti», kas īpašu uzmanību pievērš kompaktam plānojumam un veselīgai mācību videi. Par Saldus Mūzikas un Mākslas skolas jaunbūvi arhitektu birojs 2013. gadā saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu.