Foto — Kiwie

Baltijā zināmākais ielu mākslinieks Kiwie ir radījis lielformāta sienas zīmējumu Virķēnos, Valmieras novadā. Tas ir veltījums vienam no atzītākajiem latviešu māksliniekiem — konstruktīvisma pamatlicējam Gustavam Klucim, kurš dzimis un jaunības gadus pavadījis Virķēnu apkaimē.

Ziņas Fold 30. septembris, 2021

Šis ir Latvijā līdz šim lielākais Kiwie radītais Resnais briesmonis ārpus Rīgas — darba izmērs sasniedz 140 kvadrātmetrus. Vieta izvēlēta, lai sekmētu Valmieras novada kā reģionāla kultūras centra tālāko attīstību, atgādinot par izciliem māksliniekiem, kuri dzimuši novadā. Gleznojums tapis uz Virķēnu sporta zāles sienas, pārsimt metru no Virķēnu muižas. Nākamgad muižas apkārtni paredzēts papildināt ar vēl vismaz diviem lielformāta darbiem, kuros ielu mākslinieks pievērsīsies basketbola tēmai. Ciems var lepoties ar Latvijas basketbola smagsvariem, kas trenējušies un spēlējuši šajā sporta zālē: sākot ar astoņdesmitajos gados dzimušo paaudzi — Šķēli, Janičenoku un Biedriņu —, beidzot ar deviņdesmito gadu paaudzi — brāļiem Bertāniem, Šmitu un Bērziņu.

 

«Mani vienmēr ir fascinējis, cik patiesībā nedaudz ir nepieciešams, lai videi iedotu jaunu elpu. Ar šo vienu krāsojumu, kurš ir pirmais no vairāku plānoto darbu sērijas šajā teritorijā, Virķēnu muižas apkaime iegūs pavisam jaunu un svaigu laikmetīgo enerģiju, kas neizbēgami rezultēsies attīstībā. Man ir prieks par iespēju būt vienam no tiem, kas šo enerģiju šeit ir iedvesis,» saka Kiwie.

 

Gustavam Klucim veltīto darbu Kiwie ir radījis, iedvesmojoties no mākslinieka pazīstamākā darba «Dinamiskā pilsēta», kas it kā aplūko pilsētvidi no vairākiem skata punktiem. Kiwie darba koncepcijas pamatā ir ideja par dzīves mainīgo dabu: «Jebkura cilvēka ceļš iet gan uz augšu, gan leju, tāpēc svarīgi ir saglabāt spēju uz lietām paskatīties no dažādām pusēm.» Jaunais gleznojums turpina mākslinieka izrāvienu laikmetīgās mākslas pasaulē. Pēdējā gada laikā Kiwie kļuvis par veiksmīgāko Latvijas mākslinieku NFT tirgū, kur veiksmīgi pārdevis savus darbus, kā arī piedalījies laikmetīgās mākslas centra «Kim?» veidotajā grupas izstādē «Force[d] Majeure».