«Unique» fonta dizains — Anna Pocius

Publiskots jauns Latvijā radīts bezmaksas fonts «Unique», kura autore ir Anna Pocius — grafikas dizainere no Rīgas. Jaunizveidotais fonts jau paspējis atrast savus lietotājus daudzviet pasaulē, un vairākas virtuālās burtu lietuves to lūgušas pievienot saviem katalogiem.

Ziņas Fold 14. novembris, 2013

Anna Pocius dizaina jomā profesionāli strādā jau vairāk kā 10 gadus, bet burtu dizains par viņas sirdslietu kļuvis pēdējos četros gados. Interese par fontiem un to tapšanas procesu Annai radās, kad, strādājot pie bakalaura darba, neviens no esošajiem latviešu valodas fontiem nešķita gana labs izmantošanai. Tas bija jārada pašai — un tapa pirmais Annas fonts «VDS», kas vēlāk izveidojās par veselu burtu saimi un tika izmantots Laikmetīgā mākslas centra 2012. gada izdevumā «Atsedzot neredzamo pagātni». Burtu dizainu Anna apgūst pašmācības ceļā, ar padomu «Unique» uzlabošanā palīdzējis dizaineris Mikus Vanags.

«Unique» ir hibrīdfonts, kas paredzēts galvenokārt virsrakstiem un logotipiem — tajā ir gan serifu, gan bezserifu burtu stilu elementi. Kopumā fontā izmantoti pieci dažādi serifu veidi, kas ir savstarpēji saskaņoti un pakļauti vienotai sistēmai. Fontam ir dažas klasiskā franču modernisma fonta «Didot» iezīmes — plāni serifi un augsts kontrasts, kas dizainam piešķir nedaudz retro stilistikas, bet taisnstūra formas liek manīt mūsdienu tehnoloģisko izcelsmi. Dizainere fontam saskata pielietojumu modes un parfimērijas industrijā, laikrakstu virsrakstos un interneta izdevumos.

«Unique» ir trešais Annas radītais fonts, un tam izveidots pilns komplekts ar Baltijas un citu reģionu simboliem un rūpīgi izstrādātas vairākas Opentype ligatūras. Šobrīd top kirilicas versija, kas drīzumā būs pieejama ikvienam. Tuvākajā laikā Anna iecerējusi «Unique» attīstīt līdz standarta komplekta burtu saimei ar Light, Bold un Italic burtu versijām.

Autore nolēmusi, ka pašas priekam izveidotie fonti vienmēr būs pieejami bez maksas arī citiem. «Unique» un pārējos Annas veidotos fontus iespējams apskatīt un lejuplādēt Behance interneta platformā.