Foto — Aleksejs Muraško

Februāra sākumā grafikas dizainers Aleksejs Muraško par dizainu grāmatai «Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā» saņēmis starptautiskās tipografikas profesionāļu organizācijas «Type Directors Club» piešķirto izcilības apliecinājumu jeb «Certificate of Typographic Excellence». Šis darbs tiks iekļauts īpašā publikācijā un izrādīts vairākās izstādēs.

Ziņas Veronika Viļuma 19. februāris, 2020

Bilingvālo grāmatu «Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā», kuru sastādījusi Ieva Astahovska sadarbībā ar Antru Priedi–Krievkalni, latviešu un angļu valodā izdevis Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, un tās atklāšana notika pērngad oktobrī Berlīnē. Pusotru kilogramu smagais izdevums, kura 664 lappuses kopā satur sējums ar apgrieztām malām, veltīts trimdas latviešu māksliniekam un kuratoram Valdim Āboliņam. Atsaucoties uz meilārta tematiku, grāmatas vāks no bieza kartona veidots kā aploksnes trīsstūris, bet katrā nodaļā nonākt līdz tekstam angļu valodā palīdz diskrēts marķējums.

 

«Valda Āboliņa grāmatas veidols atsaucas uz viņa aizrautīgo komunikācijas veidu pirmsinterneta laikmetā, vēstulēm un meilārtu, kas viņa radošo mantojumu — aizmirstu un teju zudušu vēstījumu no pagātnes atgādājis pie šodienas lasītājiem,» skaidro dizaina autors Aleksejs Muraško. «Grāmatas centrālās nodaļas — A, B, O (atsauce uz Āboliņa iesauku) iesāk atvērumi ar atloku, dalot izdevumu daļās, kas pamanāmas arī no malas griezuma. Dalījumu vēl vairāk izceļ katras nodaļas atšķirīgais papīra tonis, sākot no krēmkrāsas līdz spoži baltam. Fotogrāfijas un arhīvu materiālu reprodukcijas iespiestas, izmantojot hibrīdrastru «Apogee Sublima», kas pieļauj druku ar 220 lpi lineatūru uz nekrītota papīra un augstu attēlu detalizāciju. Katrā grāmatas eksemplārā zem vāka iekļauts viens no četriem dažādiem Āboliņa vēstules faksimiliem oriģinālā izmērā.»

 

Pateicoties «Type Directors Club» (TDC) piešķirtajam apbalvojumam «Certificate of Typographic Excellence», grāmata ar Alekseja Muraško dizainu tiks iekļauta TDC gadagrāmatā, kurā apkopoti izcilākie tipografikas darbi no visas pasaules, kā arī izrādīta 66. konkursa apbalvoto darbu izstādē Ņujorkā. Šis izdevums iekļuvis arī starp «Tokyo TDC Annual Awards 2020» finālistiem un līdzās citiem lieliskiem burtu dizaina lietojuma paraugiem maijā tiks eksponēts izstādē un katalogā Tokijā.

 

Starptautiskā organizācija TDC, kas apvieno burtu dizainerus, tipografikas ekspertus, grafikas dizainerus un citus industrijas profesionāļus, dibināta 1946. gadā, un kopš tā laika īsteno virkni dažādu pasākumu ar mērķi celt grafikas dizaina kvalitātes standartus un sumināt izcilību šajā sfērā. TDC ik gadu rīko divus dizaina konkursus, organizē izglītojošus seminārus un pasākumus, izdod augstvērtīgas publikācijas un aktīvi sadarbojas ar citām organizācijām, kurām ir līdzīgi uzstādījumi.

 

Vairāk par «Type Directors Club» darbību un rīkotajiem konkursiem iespējams uzzināt organizācijas mājaslapā, savukārt Muraško produktīvajai radošajai darbībai veltījām rakstu pagājušajā vasarā.