Publicitātes foto

Tikai trīs dienas — no 6. līdz 8. janvārim — Latvijas Mākslas akadēmijā būs skatāma starptautiskā projekta «ArcInTex» doktorantūras studentu darbu izstāde, kas balstās gudro audumu dizaina pētniecībā.

Ziņas Fold 3. janvāris, 2014

«Gudro audumu» izveidē tiek izmantotas jaunās tehnoloģijas, ar kuru palīdzību tekstilam tiek piešķirtas papildus īpašības, piemēram, izturība pret agresīvu vidi, spēja izstarot gaismu, reaģēt uz pieskārienu vai kalpot par daļu no kādas elektroniskas ierīces. «ArcInTex» tīkls apvieno arhitektūras, interakcijas dizaina un tekstila starpnozares inovatīvu ideju, tehniku, metožu un programmu izveidē, sadarbojoties ar aptuveni 30 pētnieciskām institūcijām visā pasaulē. Pētniecības platformu starp studentiem, pasniedzējiem un uzņēmumiem uzsākusi Zviedru tekstila skola Boro universitātes ietvaros (University of Borås, The Swedish School of Textiles). Konferenču, kā arī radošo darbnīcu cikli norisinās divreiz gadā, mainot darbības vietu dažādās valstīs.

Projekta pamatnostādnes koncentrētas uz mākslas perspektīvu veidošanu jauna dzīvesveida attīstībai ar mūsdienīgo tehnoloģiju un tekstilmateriālu starpniecību, tajā skaitā tekstila arhitektūru, kas apvieno tehniku, materiālu un dizaina domāšanas mijiedarbību, kā arī tekstila interakcijas dizainu, kurā materiālu interfeiss apvieno gan valkājamu modes apģērba dizainu, gan ķermeņa un telpas sinerģiju attiecības.

Ieskatu savās doktorantūras pētījumu tēmās sniegs desmit izstādes projektu autori: Kristi Kūska (Kristi Kuusk), Unjuna Jona (Eunjeong Jeon), Martains ten Bomers (Martijn ten Bhömer) no Eindhovenas Tehniskās universitātes Nīderlandē, Marjona Korošnija (Marjan Kooroshnia), Linneja Nilsona (Linnéa Nilsson), Tonje Kristensena Džonstone (Tonje Kristensen Johnstone), Delija Dumitresu (Delia Dumitrescu) no Zviedrijas Tekstila skolas Boro universitātē, Kārena Marija Heslinga (Karen Marie Hasling) no Koldingas Dizaina skolas Dānijā, Joti Kaljanži (Jyoti Kalyanji) no Oklendas Tehniskās universitātes Jaunzēlandē un Viktorija Sokolovskaja no Viļņas Mākslas akadēmijas.

Izstādes prezentācija un tikšanās ar projektu autoriem un docētājiem notiks 7. janvārī plkst. 14.00. Plašāka informācija LMA mājaslapā.

Izstāde «Smart Textiles»
6.–8. janvāris plkst. 11.00–18.00
Latvijas Mākslas akadēmijas 2. korpuss
Rīga, Kalpaka bulvāris 13
Ieeja bez maksas