Germans Ermičs un «Tidal» paklāji. Foto — Simon171

Latviešu dizainera Germana Ermiča veidotā «Tidal» kolekcija itāļu paklāju ražotājam «CC–tapis» saņēmusi dizaina žurnāla «Wallpaper*» balvu, ierindojoties starp pēdējā gada septiņiem labākajiem interjera priekšmetiem, kas telpā «ienes sirreālismu».

Ziņas Fold 29. janvāris, 2024

Amsterdamā dzīvojošais latviešu dizainers Germans Ermičs (1985) rada spilgtus, atmiņā paliekošus darbus, ko pazīst un augstu vērtē visā pasaulē. Viņa māksliniecisko pieeju raksturo pakāpeniska un neatlaidīga tuvošanās gala rezultātam, meklējot jaunus tehnoloģiskos paņēmienus un eksperimentējot ar krāsām un materiāliem.

 

Germana spilgto rokrakstu atzinīgi novērtējis arī britu interjera, arhitektūras un dzīvesstila žurnāls «Wallpaper*», kas katru gadu izceļ labāko dizainā, tajā skaitā neparastus objektus, starp kuriem šogad ierindojusies paklāju kolekcija «Tidal», saņemot balvu kategorijā «Labākie sirreālie interjera priekšmeti». Zīmolam «CC–tapis» veidotā kolekcija sastāv no sešiem dizainiem, kas maigās formās un toņu pārejās interpretē attiecības starp krāsu un ornamentu, atgādinot viļņu spēli pludmales smiltīs. Smalkā ēnojuma gradācijas panāktas, izmantojot novatorisku tekstila krāsošanas sistēmu. Visi «Tidal» kolekcijas paklāji ar rokām austi Nepālā no Himalaju aitu vilnas, un katru paklāja kvadrātmetru veido ap 125 000 atsevišķi sietu pavedienu mezgliņu.

«Es sāku ar vienkāršām ģeometriskām formām — riņķiem, kvadrātiem, taisnstūriem — un ļāvu tiem pakāpeniski deformēties,» stāsta dizainers, komentējot «Tidal» tapšanas ideju un iedvesmas avotu.

 

Žurnāla «Wallpaper*» apbalvojumus Germans Ermičs ieguvis arī 2017., 2018. un 2021. gadā. Pērn Dekoratīvās Mākslas un dizaina muzejā notika pirmā dizainera personālizstāde Latvijā, kas apkopoja autora nozīmīgāko veikumu — darbus tekstilā, stiklā, marmorā un citos materiālos. Pateicoties dizainera atsaucībai, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dizaina krājumu tagad ir papildinājis viens no toreiz eksponētajiem «Tidal» kolekcijas paklājiem — «Chroma Radiate» (2019).