Foto — Jusi Puikonens (Jussi Puikkonen)

Amsterdamā dzīvojošā latviešu dizainera Germana Ermiča darbs — krēsls «Ombré» — nupat apbalvots ar starptautisku godalgu konkursā «Wallpaper* Design Awards 2018», kur tas izcelts starp labākajiem stikla darbiem («Best in Glass»). Šis darbs ilustrē autoram raksturīgo interesi par krāsas un formas mijiedarbību.

Ziņas Fold 14. februāris, 2018

«Veidots no četrām krāsota stikla loksnēm, latviešu dizainera Germana Ermiča krēsls «Ombré» pārstāv jaunu mēbeļu dizaina tendenci,» plašu atpazīstamību guvušā krēsla dizainu komentē «Wallpaper* Design Awards 2018» žūrija. Germans uzsver, ka «Ombré» ir veltījums japāņu dizainera Širo Kuramatas (Shiro Kuramata, 1934—1991) daiļradei un viņa darbam, kas ierindojas starp slavenākajiem 20. gadsimta dizaina objektiem — stikla krēslam jeb «Glass Chair» (1976). Širo Kuramata ir nozīmīgs pēckara japāņu dizaina skolas pārstāvis, kura projekti nereti bijuši pretrunu bagāti. Arī «Glass Chair» lietotājam nereti šķiet tik mulsinoši caurspīdīgs, ka par priekšmeta patieso funkciju atgādina vien precīzā mēbeles forma. Šo vizuāli trauslo konstrukciju Kuramata 1970. gados radīja, eksperimentējot ar tā laika novitāti — līmi «Photobond 100», pirmo saistvielu, kas bez redzamām šuvēm vai savienojuma detaļām spēja saturēt vienkopus sešas 12 milimetru biezas stikla plātnes.

Germana Ermiča krēsla versijā stikla detaļu ir mazāk, un tās papildina niansēts krāsu lietojums, kas Germanam ir nesis ievērojamu starptautisku atzinību. «Stikls un krāsa ir medijs, kurā es īstenoju savas idejas par optisko ilūziju, par spēli ar telpu,» FOLD intervijā skaidro Germans. Ja rūpnieciskajā ražošanā produkta krāsošanas posms parasti ir noslēdzošais, tad Germana Ermiča studijā, tieši otrādi, radošais process ir pakārtots autora interesei par krāsas un formas mijiedarbību.

Germans Ermičs ir dzimis Rīgā un pirms dizaina studijas dibināšanas Amsterdamā 2014. gadā veiksmīgi darbojies citās jomās, tostarp grafikas dizainā. Viņš ir studējis dizainu Dānijā un Nīderlandē, paralēli mācībām Eindhovenas Dizaina akadēmijā aizvadījis praksi «Studio Robert Stadler» dizaina birojā Parīzē un pēc studiju noslēguma strādājis pie projektiem visā pasaulē. Germans Ermičs ir arī viens no septiņiem Latvijas Dizaina gada balvas 2018 žūrijas locekļiem, kuri šogad līdzdarbosies Latvijas dizaineru sniegumu izvērtēšanas procesā.