Aleksandra Beļcova, šķīvis «Maskas», 1925. Publicitātes foto

No rītdienas, 22. februāra Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs aplūkojama plaša izstāde «Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940», kas stāstīs par šīs mākslas nozares panākumiem un nozīmi Latvijas kultūras ainavā. 27. februārī tai pievienosies studijas «Baltars» darbu izstāde R. Sutas un A. Beļcovas muzejā.

Ziņas Fold 21. februāris, 2014

«Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940» ekspozīcija iepazīstina ar slavenākajiem Latvijas māksliniekiem — gleznotājiem un grafiķiem, kas Latvijas neatkarības iedvesmoti, 20. gadsimta 20.–30. gados pievērsās porcelāna apgleznošanai, radot laikmeta pārmaiņām atbilstošu, jaunu un spilgtu izteiksmes veidu — mākslas porcelānu. Izstāde īpaši izceļ Latvijas kultūras kanonā iekļautās porcelāna apgleznošanas darbnīcas «Baltars» (no latīņu valodas «ars Baltica» — Baltijas māksla; 1925–1928) mantojumu, kurā interpretēti 1920.–1930. gadu spilgtāko mākslas stilu un virzienu — konstruktīvisma, kubisma un art deco — izteiksmes līdzekļi, kas veiksmīgi saplūst ar katra mākslinieka individuālo rokrakstu un izvēlētajām tēmām.

Izstādē pārstāvētas arī divas citas pazīstamas porcelāna apgleznošanas darbnīcas: Sigismunda Vidberga vadītā un Latvijas preses magnātu Emīlijas un Antona Benjamiņu sponsorētā darbnīca «Burtnieks» (1928–1939) un Niklāva Strunkes izveidotā darbnīca «Ripors» (1933–1934). Ekspozīcijas darbu kolekciju papildina Rīgas slaveno Kuzņecova un Jesena porcelāna fabriku izstrādājumi, kuru apgleznošanai metus zīmēja daudzi profesionāli latviešu mākslinieki: Ansis Cīrulis, Jūlijs Madernieks, Jēkabs Bīne, Vilis Vasariņš, Ludolfs Liberts un citi.

Izstādes pamatu veido eksponāti no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja krājuma, skatāmas arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekcijas. Izstādi papildina arī izcili, vēl līdz šim sabiedrībai nezināmi darbi no Zuzānu ģimenes, Gunta Belēviča un citām privātkolekcijām. Izstādes mākslinieciskā noformējuma autors ir Jurģis Krāsons.

Vērienīgo izstādi «Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940» papildinās neliela studijas «Baltars» darbu kolekcija Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā. Izstāde veidota ar mērķi pievērst uzmanību, ka pie darbnīcas «Baltars» 1926. gadā tika organizēta porcelāna apgleznošanas studija, kuru apmeklēja jaunieši bez iepriekšējas mākslas izglītības. Par studijas darbību un tās dalībniekiem zināms maz, tāpēc iecerēts eksponēt praktiski visus šobrīd zināmos studijas audzēkņu darbus izstādes–publikācijas formā, lai ar tās palīdzību veicinātu vēl nezināmu faktu, darbu un skiču nākšanu gaismā.

Izstāde «Rīgas mākslas porcelāns. 1925–1940» aplūkojama līdz 27. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā, Skārņu ielā 10/20, bet izstāde «Darbnīcas «Baltars» studija. 1926–1928» būs skatāma no 27. februāra līdz 26. aprīlim R. Sutas un A. Beļcovas muzejā Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26. Vairāk par izstādēm un tās pavadošajiem pasākumiem iespējams uzzināt DMDM un R. Sutas un A. Beļcovas muzeja mājaslapās.