«Talk to Me» vāks. Dizains — Mārtiņš Ratniks

Iznākusi Jauno mediju kultūras centra RIXC grāmata «Runā ar mani. Pētot cilvēku–augu komunikāciju», kuras autori ir mākslinieki Rasa Šmite, Raitis Šmits un Mārtiņš Ratniks. Līdz ar grāmatas izdošanas svētkiem, 13. jūnijā tiks atklāta arī izstāde «Jaunās skaņas dienas».

Ziņas Fold 12. jūnijs, 2014

Grāmata iepazīstina ar pārsteidzošā mākslas pētījuma «Runā ar mani — pētot cilvēku–augu komunikāciju» rezultātiem. Vai senajiem latviešiem, tāpat kā princim Čārlzam, kurš 1986. gadā televīzijā pirmo reizi publiski atklāja, ka sarunājas ar saviem augiem, būs izrādījusies taisnība, ka runāšana ar augiem veicina to augšanu? Arī mūsdienu zinātniskie pētījumi to pierāda, tādēļ RIXC māksliniekiem radās interese pārbaudīt šo pieņēmumu, izveidojot tiešsaistes interfeisu «Runā ar mani», kurš ļauj cilvēkiem sarunāties ar augiem no attāluma. Interneta adresē ikviens var ierakstīt ziņojumu, ko vēlas tam nodot, un ziņa tiek nosūtīta uz skaļruni, kas vēstījumu nolasa augam. Projekta autori aicināja cilvēkus sūtīt uzmundrinošus vēstījumus augošiem pupiņu stādiem, kas divas vasaras pēc kārtas 2011. un 2012. gadā tika eksponēti Rīgā, Ventspilī, Tallinā un Bāzelē. Kamēr pupiņas auga un nogatavojās, tās saņēma vairāk kā 13 000 tiešsaistes vēstījumu dažādās valodās.

Grāmatas prezentācija, kā arī «Jaunās skaņas dienas» izstādes atklāšana un koncerts notiks šo piektdien, 13. jūnijā plkst. 19.00 RIXC Mediju telpā, 11. novembra krastmalā 35 (ieeja no Minsterejas ielas). Grāmatas recenzents, filozofs Ainārs Kamoliņš sniegs īsu ieskatu mākslas un bioloģijas attiecību vēsturē, bet grāmatas autori iepazīstinās ar pētījuma rezultātiem. Koncertā tiks atskaņotas Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas programmas studentu un absolventu skaņas kompozīcijas un eksperimenti. Ieeja pasākumā bez maksas.

Grāmatu izdod RIXC un Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratorija ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un ES programmas «Kultūra 2007–2013» atbalstu. Tās angļu un latviešu valodas izdevumi šobrīd jau iegādājami LNMM izstāžu zāles «Arsenāls» grāmatu un suvenīru veikalā, bet tuvākajā laikā arī citās Latvijas grāmatnīcās. Vairāk par «Runā ar mani» projektu un «Jaunās skaņas dienas» pasākumiem iespējams uzzināt RIXC Vimeo lapā un «Skaņas dienas» mājaslapā.