Rīgas Starptautiskā kino festivāla vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

Rīgas Starptautiskais kino festivāls («Riga IFF») šogad notiek pirmo reizi un jau ir sevi pieteicis ar bagātīgu programmu, kas piedāvā jaunākos Eiropas, pasaules un Latvijas kino darbus. Taču kinoteātros notiek tikai daļa no festivāla — liela uzmanība veltīta arī publisku diskusiju, semināru, meistarklašu un lekciju norisei. Daļa šo notikumu ir paredzēta tikai kino profesionāļiem — scenāristiem, montāžas režisoriem, gaismotājiem, operatoriem, animatoriem un producentiem —, savukārt pārējie pasākumi ir pieejami visiem interesentiem.

Ziņas Fold 10. decembris, 2014

«European Script Meeting» — scenāristiem un interesentiem

«European Script Meeting» mērķis ir savest kopā topošu pilnmetrāžas filmu radošās komandas — producentus un režisorus — ar profesionāliem un pieredzes bagātiem scenāristiem, kuri var palīdzēt uzlabot un papildināt filmu scenārijus. Lai gan pieteikšanās «European Script Meeting» pamatprogrammai noslēgusies jau novembrī, tiek piedāvāts vienas dienas seminārs arī plašākai publikai — 13. decembrī notiks lekcijas un grupu darbs «Starptautiski konvertējams spēlfilmas scenārijs un kopprodukcijas projektu uzņemšanas iespējas Latvijā».

Sestdiena, 13. decembris
10.00–11.30

Autorkino scenārijs kā starptautiski konvertējamas filmas panākumu atslēga. «Sākuma brīdis» — pēdējo septiņu gadu laikā tapušo atzītāko Eiropas scenāriju analīze. Vadītāji: scenāristi Ričards Parkins (Richard Parkin, Lielbritānija) un Alans van O.T. Andersens (Allan van O.T. Andersen, Dānija/Lietuva).

11.30–14.30

Gadījuma izpēte: praktisku metožu un instrumentu izmantošana, interpretējot reālās dzīves notikumus spēles kinoscenārijā.
Darbs grupās. Vadītājs: producents, scenāriju redaktors, scenāriju konsultants un pasniedzējs Nilss Fonseka (Niels Fonseca, Dānija).

15.30–16.00

Filmu servisa eksports un kopprodukcijas projektu uzņemšanas iespējas Latvijā. Vadītāja: Aija Bērziņa, filmu producente, Latvijas Filmu padomes priekšsēdētāja, Latvijas Kinoproducentu asociācijas valdes priekšsēdētāja.

16.00–17.30

Nacionālā kino eksportspēja. Kinoscenārija nozīme nacionālā kino starptautiskajos panākumos. Vadītājs: kino kritiķis un žurnālists Tristans Prīmagi (Tristan Priimagi, Igaunija).

 

Seminārs notiks viesnīcā «Kolonna Hotel Konventa Sēta» Rīgā, Kalēju ielā 9/11. Pieteikšanās līdz 11. decembrim, rakstot uz e–pastu scriptmeeting@2annas.lv, ieeja brīva. «European Script Meeting» organizē «Riga IFF» sadarbībā ar Rīgas Starptautisko filmu festivālu «2Annas». Plašāk par pasākumu lasāms «2Annas» mājaslapā.

«Riga Meetings» — filmas, lekcijas un meistardarbnīcas

Otrs īpašais notikums «Riga IFF» laikā ir «Riga Meetings», kas norisināsies 9.–13. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un kinoteātrī «Splendid Palace». Tas ir lekciju, semināru, meistarklašu un filmu cikls kino profesionāļiem un studentiem, kā arī ikvienam interesentam.

Trešdiena, 10. decembris

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI konference «Latvijas nacionālais kino Eiropas kontekstā», kas pulcē kino zinātniekus un teorētiķus gan no Latvijas, gan ārzemēm. Konferencē tiks apskatītas tādas tēmas kā nacionālā kino koncepts Latvijas kontekstā, Latvijas kino starptautiskā vidē, kā arī konkrētu tēmu un stilu analīze Latvijas filmās. Ieeja – brīva, konferences darba valoda ir latviešu un angļu, un tiks nodrošināts sinhronais tulkojums. Pilna konferences programma atrodama Nacionālā Kino centra mājaslapā.

Ceturtdiena, 11. decembris

Ceturtdien gaidāma intensīva programma ar lekcijām un diskusijām, kas pievērsīsies kā praktiskiem, tā teorētiskiem kino jautājumiem. Diena sāksies plkst. 9.30 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar diskusiju par Latvijas mūsdienu kino Eiropā, kurā piedalīsies «Lielā Kristapa» žūrija, ārvalstu eksperti un Latvijas kino veidotāji. Plkst. 11.30 sekos producenta Nika Pauela (Nik Powell, Lielbritānija) lekcija «30 mācībstundas filmu producentiem: Nika Pauela evaņģēlijs», bet plkst. 13.00 Nikolaja Nikitina (Николай Никитин, Krievija/Vācija) lekcija par atbilstošākā festivāla izvēlēšanos konkrētai filmai. Plkst. 14.30 Niks Pauels turpinās ar lekciju «Kā pastāstīt stāstu: A-Z».

Plkst. 16.00 gaidāms viens no galvenajiem «Riga Meetings» notikumiem — unikāla iespēja tikties ar Eiropas Kinoakadēmijas prezidentu, režisoru Vimu Vendersu (Wim Wenders, Vācija), kam sekos filmas «Zemes sāls» seanss.

Piektdiena, 12. decembris

Kinoteātra «Splendid Palace» abās zālēs skatītājus gaidīs iespēja satikt divas Eiropas kino slavenības: plkst. 12.00 lielajā zālē būs tikšanās ar «Riga IFF» goda viesi aktrisi un režisori Līvu Ulmani (Liv Ullmann, Norvēģija), kuru vadīs Viktors Freibergs, savukārt 13.15 mazajā zālē — tikšanās ar režisori Agnešku Holandu (Agnieszka Holland, Polija), kura runās par kino un televīzijas lomu sabiedrības norišu atspoguļošanā.

No plkst. 16.00 «Splendid Palace» sāksies gatavošanās Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) balvu pasniegšanai ar nominēto īsfilmu seansiem, bet plkst. 19.30 būs īpaša iespēja godināt franču jaunā viļņa režisori Anjēzi Vardu (Agnès Varda, Francija), EFA balvas par mūža ieguldījumu saņēmēju, kam sekos dokumentālā filma «Anjēzes pludmales».

Sestdiena, 13. decembris

Kino dzīres Rīgā šogad noslēgsies ar EFA balvu pasniegšanas ceremoniju kinoteātrī «Splendid Palace» sestdien, 13. decembrī plkst. 20.00.

 

«Riga Meetings» organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju un nodibinājumu «Rīga 2014», LKA Rīgas Kino muzeju un Eiropas Kinoakadēmiju. Pilna «Riga Meetings» programma un biļešu cenas atrodamas Nacionālā Kino centra mājaslapā.