Foto — Kate Švinka

14. novembrī Šauļos norisinājās ikgadējais modes festivāls — konkurss «Virus Mada», kurā šogad uzvaras laurus plūca jaunā modes dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas studente Dita Enikova. Viņas kolekcija «Thisorder» radīta, atceroties bērnības pārdzīvojumus slimnīcā, medicīnas personāla uzsvārčus un tos pavadošās bailes.

Ziņas Veronika Viļuma 27. novembris, 2015

Kopš 1996. gada ik novembri Šauļos norisinās viens no Lietuvas lielākajiem starptautiskajiem modernās mākslas festivāliem «Virus», kas apvieno visdažādākos mākslas veidus. Tā ietvaros 14. novembrī Šauļu Mākslas galerijā notika arī modes dizainam veltīts pasākums — konkurss «Virus Mada 2015», kurā uzvarēja jaunā modes dizainere Dita Enikova no Latvijas.

Absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, šobrīd Dita studē Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes dizaina apakšnozares 4. kursā, un konkursā piedalījās ar pagājušajā studiju gadā tapušo tērpu kolekciju «Thisorder».

«Šī kolekcija tapa pagājušajā semestrī profesora Aigara Bikšes vadībā. Tēma bija «Pārdzīvojums — bailes». Iedvesmojos no sava bērnības pārdzīvojuma slimnīcā, tāpēc kolekcijā vadījos pēc bērnības atmiņām un emocijām. Iekļāvu detaļas, kas ir saistītas ar slimnīcas sterilo, baiso vidi, māsiņu baltajiem halātiem un cimdiem. Simboliskā veidā atveidoju savas bailes, kas caurvijas visiem tērpiem,» kolekciju, kura šī gada pirmajā pusē izrādīta arī LMA modes skatē «Portāls», raksturo tās autore.

Savos darbos Dita labprāt eksperimentē ar dažādiem materiāliem un tehnikām, cenšoties nojaukt robežas starp «valkājamu» un «nevalkājamu» modi. Arī «Thisorder» sastāv no divām daļām — pirmā ir praktiskāka, apģērbi ir funkcionāli, aiztur ūdeni, vēju, bet otrajā ir vairāk avangarda, izmantots formu noturošais neoprēns.

Iespējams, vēl nozīmīgāks par konkursa galveno balvu, iegūtajiem 400 eiro, ir gandarījums par profesionāļu atzinību. LMA Modes katedras vadītājs profesors Aigars Bikše atzīmē, ka konkursā «Virus Mada» nav atsevišķas studentu kategorijas, tādēļ Ditas uzvara ir īpaši pārsteidzoša, jo jaunajai modes māksliniecei ar savu meistarību un talantu izdevies apsteigt arī pieredzes bagātākus nozares kolēģus.