Foto — Gvido Kajons, no «H2E» arhīva

Kopš jūlija durvis apmeklētājiem atkal vēris rekonstruētais CSDD Rīgas Motormuzejs (RMM), kur apskatāma Baltijā lielākā un modernākā seno spēkratu kolekcija. Ekspozīcijas dizainu, kurā netrūkst pārdomātu detaļu un interaktīvu risinājumu, veidojis dizaina birojs «H2E». Vien mēneša laikā muzeju apmeklējuši 26 tūkstoši interesentu.

Ziņas Veronika Viļuma 22. augusts, 2016

Pēc vērienīgās rekonstrukcijas 1989. gadā dibinātā Rīgas Motormuzeja iekštelpas ir pilnībā pārbūvētas, iegūstot plašākas, kvalitatīvākas ekspozīcijas telpas, labiekārtotāku un apmeklētājiem pieejamāku vidi. Muzeja ekspozīcija veidota kā aizraujošs un interaktīvs stāsts par unikāliem spēkratiem, ievērojamām personībām un nozīmīgākajiem notikumiem auto un cilvēces vēsturē. Ekspozīcija izvietota trīs stāvos vairāk nekā 4000 kvadrātmetru platībā un tajā patlaban aplūkojami vairāk nekā 100 automobiļi, motocikli un velosipēdi.

«Motormuzejs turpmāk būs vieta, kur satikties ne tikai auto speciālistiem, restauratoriem un sportistiem, bet arī skolēniem un ģimenēm ar bērniem. Muzejs ir ne tik vien rūpīgi restaurēto auto «pērļu» krātuve, bet arī izglītojošs centrs,» muzeja atklāšanas runā norādīja CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Rekonstrukcijas laikā muzeja krājumi ir papildināti ar vairākiem nozīmīgiem jaunieguvumiem un restaurētiem spēkratiem, no kuriem lielākā daļa apskatāmi arī atjaunotajā muzeja ekspozīcijā. To vidū ir pasaulē pirmās automašīnas «Benz Patent Motorwagen» replika, čehu lepnums 1949. gada «Tatra 87» un austriešu–vācu kopdarbs, 1938. gada sporta kabriolets «Steyr 220 Gläser Sport Cabrio, latvieša Augusta Krastiņa 1903. gadā ASV radītā automašīna «Krastin auto», 1930. gada «Cadillac V8» jeb prezidenta Kārļa Ulmaņa auto «dvīņubrālis» un citi jaunumi. Tāpat ekspozīciju papildina lielākoties Latvijā ražotu vēsturisko radioaparātu un tālruņu kolekcija. RMM telpās ierīkota arī konferenču telpa, izstāžu zāle mainīgajām ekspozīcijām, bērnu rotaļu laukums un kafejnīca. Muzeja ēkas rekonstrukciju īstenojuši arhitektu birojs «Arhis» un būvnieki «Skonto būve», bet ekspozīcijas dizaina autori ir dizaina birojs «H2E».