Foto — Dana Ozollapa

2017. gada rudens–ziemas kolekcijā modes dizainere Baiba Ladiga–Kobajaši iekļāvusi viegli transformējamus, kombinējamus tērpus sievietēm monohromā krāsu gammā, kas radīti, iedvesmojoties galvenokārt no Japānas arhitektu radītajām formām un vērojumiem dabā.

Ziņas Fold 18. oktobris, 2017

Zīmola «Baiba Ladiga» 2017. gada rudens–ziemas kolekcija turpina iet tam raksturīgajā minimālisma un lakonisku formu virzienā, atsakoties no dekoratīvām detaļām. Kolekcijā iekļautās kleitas, tunikas, jakas, bikses un mēteļi ir transformējami, veidojot jaunus siluetus un variācijas, kā arī komplektējami ar iepriekšējām zīmola kolekcijām.

Dizainere stāsta, ka jaunā kolekcija radīta, iedvesmojoties no detaļām japāņu arhitektu Tadao Ando un Arata Isozaki darbos, kā arī vērojumiem dabā un tās organiskajām formām. Kolekcijas pamatā ir personisks sajūtu kopums — dizainere domājusi par nebijušiem risinājumiem un jaunu konstrukciju meklējumiem.

Baiba Ladiga–Kobajaši uzsver ilgstpējas nozīmi savu kolekciju dizaina izstrādes procesā, cenšoties radīt videi un cilvēka ķermenim draudzīgus apģērbus, maksimāli izmantojot visu audumu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta arī izmantotajiem materiāliem, izvēloties audumus no dabīgām šķiedrām.

Visās kolekcijās ir iekļauti tērpi, kuru radīšanā nav nogriezts liekais audums apģērba piegriešanas procesā, radot nulles atlikuma jeb «zero waste» tērpus. Arī jaunā kolekcija lielākoties radīta inovatīvajā drapēšanas metodē, spraužot, lokot, drapējot audumu tieši uz manekena, tādējādi labāk pārredzot siluetu un auduma patēriņu. Tai raksturīgi savilkumi, sasienamas detaļas, asimetrija, daudzslāņainība un ģeometriskas formas.

Baibas Ladigas–Kobajaši radītais zīmols kopš 2014. gada piedāvā divas sezonālas kolekcijas gadā, šobrīd īpaši fokusējoties uz tā eksportspējas veicināšanu. Jaunākā kolekcija jau prezentēta starptautiskās izstādēs Eiropā un Japānā. Savukārt kolekcijas stila fotogrāfijas uzņemtas Parīzē, sadarbojoties ar franču mākslinieci Beju Žilu Gašā (Beya Gille Gacha).