«Minox» lietošanas pamācības vāka fragments, 1938. Avots — VEF vēstures muzejs

No 25. janvāra līdz 25. februārim Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma izstāde «Pasaule ar Minox. Riga», kas veidota sadarbībā ar Latvijas Dizaineru savienību. Tajā varēs uzzināt par fotoaparāta «Minox» ražošanu un attīstību, kā arī aplūkot virkni darbu, kas uzņemti ar dažādu veidu «Minox» fotoaparātiem.

Ziņas Fold 24. janvāris, 2018

Latvijas kultūras kanonā iekļautais «Minox» ir fotoaparāts, kas savu popularitāti nav zaudējis līdz pat mūsdienām. Šis fotoaparāts bijis iecienīts ne tikai fotogrāfu vidū, bet plaši izmantots arī kā spiegošanas fotokamera.

Izstādē «Pasaule ar Minox. Riga» Latvijas Fotogrāfijas muzejā varēs iepazīties ar muzeja krājumā esošajiem materiāliem par fotoaparāta «Minox» ražošanu un attīstību, kā arī aplūkot darbus, kas uzņemti ar dažādu veidu «Minox» fotoaparātiem. To autori ir Deniss Anaņjevs (Krievija), Ēriks Tibels (Francija), Žuljans Tanase (Rumānija), Luišs Karvaļu (Francija), Imants Parādnieks (Latvija), Volha Saviča (Baltkrievija), Genadijs Smirnovs (Krievija), Maksims Aļošins  (Krievija), Ādolfs Irbīte (Latvija). Visus minētos vieno aizraušanās ar «Minox» kamerām — daži no viņiem ir profesionāli fotogrāfi, kuriem ir savas fotolaboratorijas un fotoaparātu kolekcijas, bet citiem fotokamera bijusi līdzi ceļojumu laikā un atpūtas brīžos.

Fotoaparāta «Minox» izgudrotājs ir Rīgā dzimušais Valters Caps (Walter Zapp, 1905–2003), kurš, būdams autodidakts, izcēlies ar izcilu konstruktora talantu. 1921. gadā Caps ar ģimeni pārvācās uz Tallinu, kur uzsāka darba gaitas. Valters loloja sapni par viegli pārnēsājamu, kompaktu fotoaparātu, un kopā ar draugu Rihardu 1932. gadā izveidoja kopuzņēmumu, kurā Caps ieguldīja idejas, bet Jirgens — naudas līdzekļus.

Četru gadu laikā tika radīts unikāla fotoaparāta prototips «Ur–Minox». Sākotnēji fotokameru bija plānots ražot Igaunijā, taču tur nebija neviena uzņēmuma, kas būtu spējīgs šādu projektu realizēt. Pēc «Agfa» atteikuma, Jirgens potenciālos ražotājus meklēja Latvijā, 1936. gada rudenī tika noslēgts sadarbības līgums ar Valsts elektrotehniskās fabrikas (VEF) vadību, un jau 1938. gada oktobrī toreizējam prezidentam Kārlim Ulmanim tika pasniegts pirmais VEF ražotais «Minox» fotoaparāts. Fotoaparāta ražošana tika pārtraukta nacistiskās Vācijas okupācijas laikā. Kopumā laika posmā no 1938. līdz 1943. gadam Rīgā tika izgatavoti aptuveni 17 500 fotoaparāti. Pēc Otrā pasaules kara «Minox» fotokameras turpināja ražot Vācijā, taču tās ir uzskatāmas par oriģinālo VEF fotoaparātu modifikācijām. Šeit var noskatīties šai tēmai veltītu dokumentālu filmu «Minox leģenda».

 

Izstāde «Pasaule ar Minox. Riga» skatāma no 25. janvāra līdz 25. februārim Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, Rīgā (ieeja no Alksnāja ielas). Atklāšana notiks 25. janvārī plkst. 17.00.