Rīgas cirka vizuālā identitāte — Valters Verners

VSIA «Rīgas cirks» izsludinājis starptautisku metu konkursu «Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzija», kuram piedāvājumi jāiesniedz līdz 4. jūnijam. Šobrīd Rīgas cirks piedzīvo pārmaiņas, un ir uzsākts darbs, lai tas kļūtu par atvērtu daudzveidīgas un kvalitatīvas cirka mākslas, izglītības programmu un mākslinieku rezidenču vietu.

Ziņas Fold 5. marts, 2018

Metu konkurss

Ēka Merķela ielā ir vienīgā saglabājusies celtne Baltijas valstīs, kas veltīta cirka mākslai. Arhitekta Jāņa Fridriha Baumaņa projektētajā ēkā ar atpazīstamo kupolu virs arēnas savulaik izrādīts ne tikai cirks, bet arī kino, notikuši koncerti un citi publiski pasākumi. Gadu laikā ēka nolietojusies, un tā šobrīd neatbilst ne estētiskajām, ne mūsdienīga cirka, ne drošības prasībām.

Metu konkurss ir pirmais posms, lai Rīgas cirks kļūtu par kvalitatīvu cirka mākslas, kultūras un izglītības telpu. «Cirks nenozīmē tikai izrādi, cirks ir nopietna māksla, kas prasa ilgstošu radošu procesu, treniņus, sadarbību ar vietējiem un ārvalstu māksliniekiem, kā arī izglītošanos. Ikviens no šiem elementiem ir cieši saistīts ar pārējiem, un mums jānodrošina, ka viss nepieciešamais var notikt vienuviet,» norāda Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers.

Konkursa «Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzija» mērķis ir rast labāko risinājumu, lai Rīgas cirka ēka varētu nodrošināt, ka mums ir kvalitatīva un daudzpusīga cirka māksla un ka tā attīstās uzsāktajos virzienos. Metu konkurss paredz pirmo projektēšanas posmu, kurā plānošanas risinājumu līmenī tiek izstrādāti būves plāni, kas nosaka vispārējos apjomus un to shematisku izvietojumu būvniecībai paredzētajā teritorijā.

Konkursa žūrijas komisijā strādās komisijas priekšsēdētājs, LR Kultūras ministrijas pārstāvis Jānis Dripe, žūrijas komisijas priekšsēdētāja vietniece, VSIA «Rīgas cirks» valdes locekle Ināra Kehre, žūrijas locekļi: VSIA Rīgas cirks radošais direktors Mārtiņš Ķibers, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs, arhitekts Juris Dambis, Rīgas pilsētas arhitekta biroja pārstāve arhitekte Regīna Bula, Rīgas pilsētas attīstības departamenta pārstāvis Aigars Kušķis, Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis (tiks precizēts), Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis arhitekts Toms Kokins, ārvalstu cirka eksperts un konsultants Johans Floks (Yohann Floch) no Francijas, arhitekts un pilsētplānotājs, profesors Jo Kunens (Jo Coenen) no Nīderlandes, kā arī cirka mākslinieks un pasniedzējs ar 25 gadu pieredzi Lionels Ležēns (Lionel Lejeune) no Somijas. Žūrijas komisijas sekretāre būs arhitekte Dace Kalvāne.

Konkursa balvu fonds ir 35 000 eiro, no kuriem pirmās vietas godalga paredzēta 15 000 eiro apmērā, otrajai vietai — 7000 eiro, bet trešajai —  5000 EUR apmērā. Paredzētas arī veicināšanas balvas. Meta piedāvājums jāiesniedz līdz 2018. gada 4. jūnija plkst. 17.00. Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanas būvdarbu izmaksas nedrīkst pārsniegt 3000.00 eiro/m², bet jaunbūves realizācijas izmaksas ne vairāk kā 2000.00 eiro/m². Plašāka informācija un konkursa nolikums pieejami tā mājaslapā.

Jauns tēls

Lai arī cirka vēsturiskajā arēnā pasākumi šobrīd notikt nevar, tā darbība nav apstājusies. Tieši pretēji — regulāri notiek viesizrādes citviet Rīgā, darbojas Rīgas cirka skola.

«Nepilna gada laikā Rīgas cirks piedzīvojis daudz pozitīvu pārmaiņu — izveidota jauna, spēcīga komanda, kura izstrādājusi cirka stratēģiju turpmākajiem 5 gadiem, nospraužot Latvijā skaidru kursu laikmetīgā un jaunā cirka virzienā. Izveidota un darbojas Rīgas cirka skola. Mainās arī Rīgas cirka seja — ne vien vizuālā identitāte, bet arī Rīgas cirka ēka,» preses pasākumā priecājās Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Jaunās Rīgas cirka vizuālās identitātes autors ir Valters Verners, kurš par galveno atpazīstamības zīmi izraudzījies ēkas kupolu. Tā konstrukcijā izmantotas dzelzceļa sliedes — tas 1888. gadā bija novatoriski, drosmīgi un fundamentāli. Kupolam ir gan simboliska, gan funkcionāla nozīme — tas nodrošina iespēju iekārt sarežģītas un smagas cirka gaisa ierīces.

Tuvākajā laikā Rīgā gaidāmi vairāki Rīgas cirka rīkoti pasākumi, kuru norises laikus var uzzināt tā mājaslapā. Viens no vērienīgākajiem notikumiem būs Cirka dienas 10.–12. aprīlī, ar kurām Latvijā tiks atzīmēta cirka 250 gadu jubileja. To ietvaros notiks starptautiskas meistarklases cirka producentiem, Baltijas–Ziemeļvalstu cirka tīkla dalīborganizāciju sanāksme, kā arī starptautiska publiska konference par cirka izglītību.