Publicitātes attēls

No 20. marta līdz 1. aprīlim Rīgas cirkā norisināsies dažādi pasākumi, lai atzīmētu vēsturiskās arēnas atjaunošanu un tās atklāšanu. Pasākumu programmā būs ne vien plašai publikai pieejamas izrādes, bet arī dažādi notikumi pasaules cirka un citu nozaru profesionāļiem, kā arī vēsturisko plakātu izstāde. Pasākumu programmu papildina arī jauna, cirka vēsturei veltīta grāmata «Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957».

Ziņas Fold 18. marts, 2024

Rīgas cirka arēnā ir veikta vēsturisko ēku rekonstrukcijas energoefektivitātes kārta, kā arī arēna ir aprīkota ar gaismas, skaņas un tribīņu sistēmām. Atklāšanas mērķis ir iezīmēt Rīgas cirku kā sabiedrībai atvērtu, pieejamu, mākslinieciski augstvērtīgu un Eiropas līmenī nozīmīgu cirka mākslas centru gan Latvijas sabiedrībai, gan starptautiskā mērogā.

Publiski pieejamā pasākumu programma

Pirmais notikums tehniski labiekārtotajā arēnā būs grandiozā velobaleta izrāde «La Bande a Tyrex», kas būs skatāma trīs reizes — 21., 22. un 23. martā. Pēc 21. marta izrādes paredzēts apvienības koncerts, savukārt 22. un 23. martā pēc izrādēm notiks diskusijas ar māksliniekiem ar surdotulkojumu klātienē un tiešsaistē. 23. martā Āgenskalna tirgū būs skatāmas trīs darbizrādes projekta «Boarding pass plus» noslēgumā, savukārt līdz 7. jūnijam Rīgas cirka galerijā skatāma izstāde «Jautrības metamorfozes», kurā izstādīta Rīgas cirka arhīva vēsturisko plakātu senākā kolekcijas daļa. Izstāde ir priekšmetisks, tekstuāls un fotogrāfisks ceļojums no vairāk nekā 100 gadus tālas cirka vēstures līdz nesenākai pagātnei, izceļot Salamonska cirka (vēlāk Rīgas cirka) spējas, vēlmes un vajadzības mainīties, pārvērsties un pielāgoties. Atklāšanas programmu 1. aprīlī noslēgs apvienības «Circa» akrobātikas izrāde «Humans 2.0» — iestudējums par izaicinājumu būt cilvēkam.

Pasākumu programma profesionāļiem

Papildus publiski pieejamajiem pasākumiem ir izveidots aktivitāšu cikls vietējiem un ārvalstu nozares profesionāļiem. 20. un 22. martā starptautiskajām delegācijām tiks prezentētas izrāžu skates Rīgas cirka kopproducētajām izrādēm «Pačamo» un «Pienene». 20. martā cirka profesionāļiem tiek piedāvāta meistarklase veloakrobātikā apvienības «La Bande a Tyrex» vadībā. 21. martā norisināsies seminārs «Cirka māksla Baltijā», savukārt 22. martā cirka ēkām Eiropā pievērsīsies starptautiska arhitektūras konference «Jaundzimušie cirki». Konferences galvenā tēma ir cirka jaunā arhitektūra kā kultūras demokratizācijas un ilgtspējības piemērs mākslas iestāžu arhitektūrā. Ar stāstījumiem uzstāsies arhitektūras un cirka nozares profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm, tostarp Uldis Lukševics un Zigmārs Jauja no arhitektu biroja NRJA, arhitekts Kristofs Telmans (Christophe Theilmann) no Francijas un pētnieks Vinsents Gīns (Vincent Geens) no Beļģijas. Profesionāļiem no ārvalstīm tiek piedāvāta arī tīklošanās pasākumu programma, ar ko iespējams iepazīties Rīgas cirka mājaslapā.

Grāmata «Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957»

Izdevniecība «Latvijas mediji» nupat laidusi klajā Rīgas cirka vadītājas Māras Pāvulas un pētnieces Elvīras Avotas sastādīto vēsturisko apkopojumu — grāmatu «Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888-–957». «Šajā grāmatā mēs apskatām ļoti konkrētu cirka attīstības posmu — ar savu telpu un notikumiem. Cirks ir kā maza laboratorija mūsu sabiedrībai, kas eksperimentē ar savām bailēm, robežām, izpratni par smieklīgo un eksotisko. Ar nepacietību gaidu šīs grāmatas turpinājumu, kur varēsim runāt par 20. gadsimta otro pusi, kas gan sabiedrībai, gan cirkam ir bijis ne mazāk svarīgu notikumu un pārmaiņu pilns laiks,» tā izdevumu komentē Māra Pāvula. Grāmata pievēršas Salamonska cirka aizsākumiem Rīgā, industrijas žanra pārmaiņām un stāstiem par cirka spilgtākajām personībām, pētnieču esejas papildinot ar krāšņiem vizuālajiem arhīva materiāliem.