Foto — Valsts policija

Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un pasniedzējiem Valsts policija ieguvusi jaunu vizuālo identitāti operatīvajam transportam. Tā ir spilgta, pamanāma un līdz ar to arī funkcionālāka — policijas transporta līdzekļi būs redzami gan dienas gaišajā laikā, gan naktī.

Ziņas Veronika Viļuma 21. jūnijs, 2018

Moderns, krāsains un drošības prasībām atbilstošs — tā jauno Valsts policijas (VP) transporta vizuālās identitātes risinājumu raksturo projektā iesaistīto pušu, Valsts policijas un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), pārstāvji. Abu sadarbība sākās pirms nepilna gada, kad VP vērsās pie LMA, mudinot izveidot studentu un pasniedzēju grupu, kas izstrādātu jaunu policijas transporta trafarējuma dizainu. «Mums šis aicinājums bija liels pagodinājums, jo laikā, kad Glūdiņa kungs (dizainers, LMA profesors Gunārs Glūdiņš — red.) veidoja esošo trafarējumu, viņš bija arī LMA Dizaina nodaļas vadītājs. Priecājamies, ka pēctecība saglabājas,» stāsta LMA Funkcionālā dizaina katedras vadītāja Maija Rozenfelde.

Pazīstamais Gunāra Glūdiņa radītais pelēki atturīgais VP trafarējums tapis 1991. gadā, kad policijai bija svarīgi savu vizuālo identitāti veidot ievērojami atšķirīgu no iepriekšējā padomju milicijas laika dzelteni zilā dizaina. Elegantais risinājums ar ģerboni bija tam laikam atbilstošs risinājums, taču, sekojot tendencēm Eiropā un pasaulē, lemts par labu pārmaiņām.

«Galvenais darba uzdevums bija veidot jaunu trafarējumu, kas atspoguļotu Valsts policijas tēla maiņu — ne tikai vizuāli, bet arī konceptuāli. Valsts policijas galvenās vērtības vairs nav saistītas ar slēpšanos un sodīšanu, bet tieši pretēji — policiju, kas velta savas pūles sabiedrībai, drošībai un negadījumu novēršanai. Arī dizaina risinājums atspoguļo to, ka policija kļūst draudzīgāka un pieejamāka iedzīvotājiem. Tēla un identitātes maiņa ir svarīgākais, ko iegūstam ar šo dizaina ieviešanu,» komentē Maija Rozenfelde. Viņa stāsta, ka darba process sākts ar izpēti. Tās rezultātā nonākts pie secinājuma, ka «Battenberg» tipa marķējums ir vislabāk pamanāms, tāpēc darba grupa sekojusi šim funkcionālajam uzstādījumam.

Jaunajā trafarējuma versijā kā viens no elementiem joprojām ir arī līdzšinējā pelēkā krāsa: «Esam saglabājuši vēsturisko pelēkā laukuma slīpumu. Savā veidā tā ir iepriekšējo formu pavairošana, piešķirot policijas transportam pavisam cita līmeņa redzamību un spēku,» tā Rozenfelde. Pelēkā krāsa papildināta ar dzelteno un zilo, veidojot stilizētu Laimas slotiņas motīvu, jo Valsts policijai bijis svarīgi saglabāt latvisko identitāti. Savukārt LMA Funkcionālā dizaina nodaļas studentes Megija Jurevica un Sallija Štāle atklāj, ka iedvesmojušās arī no Daugavas plūduma: «Veidojot jauno dizainu, attēlojām likteņupes Daugavas straumes ritmus. Kustība un dinamika, kas izriet no upes steigas, simbolizē virzību uz priekšu nākotnē.»

Risinājumā izmantoti augstas kvalitātes gaismu atstarojoši elementi, tā nodrošinot labāku redzamību, ilgnoturību un izturību pret temperatūras svārstībām.

Darba grupā strādāja Maija Rozenfelde un profesore Ingūna Elere, kā arī 10 Funkcionālā dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmu studenti — Megija Jurevica, Sallija Štāle, Helēna Stāmere, Linda Justa, Didzis Jaunzems, Aiga Beinaroviča, Lāsma Ločmele, Alvis Berngards, Krista Miltiņa un Daila Sloka.

«Mums bija ļoti svarīgi, ka pie jaunā trafarējuma izveides strādāja tieši jauni cilvēki. Mākslas akadēmijas studenti, radot jaunu trafarējumu, rada nākotnes policiju. Tādu, kādu viņi to vēlas redzēt savā dzīvē. Tas ir ļoti simboliski,» uzsver VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Jauno trafarējumu operatīvajam transportam VP plāno ieviest pakāpeniski. Vispirms vizuālās identitātes maiņu piedzīvos operatīvais transports, kas saistīts ar ceļu satiksmes kontroli un patrulēšanas funkciju izpildi, bet trīs gadu laikā tā tiks piemērota visai auto flotei.