Foto — Marika Latsone

Sestdien, 14. jūlijā Zosnas ciemā, Rēzeknes novada Lūznavas pagastā notiks noslēdzošā dabas, mūzikas, mākslas un video performance Dabas koncertzāle. Šī gada pasākuma centrā ir nozīmīgais augu zaļo šūnu elements hloroplasts, kam par godu veidots muzikālais stāsts, darbnīcas, kā arī Roberta Rubīna radītā skatuves scenogrāfija.

Ziņas Fold 13. jūlijs, 2018

Dabas koncertzāle ir vides izglītībai veltīts multimediju pasākums, kurā viena otru papildina zinātne, dramaturģija, mūzika un māksla. Tā mērķis ir pievērst cilvēku uzmanību dabai mums līdzās, stāstīt par ikdienā nepamanīto un aicināt būt saudzīgiem pret vidi. Šogad Dabas koncertzāles galvenais varonis un izpētes objekts ir hloroplasts.

Dabas koncertzāles radošā komanda, runājot par šī gada varoni, secina: «Hloroplastā rit enerģijas process, kas apbrīnojami līdzinās pašas zemeslodes enerģijas procesam. To pētot, atklājas pilna informācija par to, kā darbojas mūsu planēta». Savukārt Dabas koncertzāles šī gada galvenais zinātnieks Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks, Medicīnas fakultātes asociētais profesors, bioloģijas zinātņu doktors Tūrs Selga uzsver: «Hloroplasts, «žonglējot» ar gaismas daļiņām, fotoniem, ūdens un ogļskābās gāzes jeb CO2 molekulām, pārveido saules gaismu elektrībā un vēl arī saražo glikozi jeb vienkāršo cukuru un skābekli. Šo pārvērtību procesu sauc par fotosintēzi. Grieķu valodā tas nozīmē «būvēt ar gaismu».»

Hloroplastu reprezentē arī Dabas koncertzāles vizuālais tēls, ko veidojis režisors un scenogrāfs Roberts Rubīns sadarbībā ar Arni Vatašu un uzņēmumu «IXI».

Roberts atzīst, ka katra Dabas koncertzāle un katra tās skatuves scenogrāfija ir eksperiments. Šogad apmeklētāji atpazīs iepriekšējos pasākumos jau redzētus elementus — cilindrus, kas papildināti ar kokvilnas auduma apvilktām LED spuldzēm.

«Parasti esmu izvairījies no LED gaismām, jo ar tām nekad neko nevar zināt — vai nu sanāk par spožu vai nesanāk nekā. Tomēr, ja tās prasmīgi pielieto, ir smuki. Gaismas padara skatuvi telpiskāku un negaidītāku. Runājot par hloroplastu, to ilustrē gaismas. LED funkcija ir parādīt enerģiju un to, kā notiek fotosintēze», stāsta Roberts. Skatuves priekšā ir ūdens baseins, kurā ievietoti nelieli spoguļi, tā radot gaismas spēles, līdzīgi kā hloroplasts, kas atstaro zaļo krāsu.

Performances projekcijās attēlots muzikāls stāsts, ko veido mūzikas redaktors Ingus Ulmanis kopā ar Dabas koncertzāles mūzikas komandu. Video projekciju autori ir Roberts Rubīns, Viktors Keino, Marika Latsone un Dmitrijs Voloviks, gaismu mākslinieks — Oskars Timbars («GaCo»), skaņu režisors — Andris Ūze.

14. jūlija koncertam būs divas daļas bez pārtraukuma. Pirmajā daļā gaidāms 40 minūšu stāsts par hloroplastu un otrajā — atpazīstamākās tēmas un skaņdarbi no iepriekšējiem gadiem. Radošās darbnīcas būs atvērtas no plkst. 19.00, bet koncerts sāksies pēc saulrieta.

Dabas koncertzāle notiek brīvā dabā, ieeja ir bez maksas. Plašāka informācija par norises vietu, programmu un citām aktualitātēm atrodama pasākuma mājaslapā.