Foto — Vents Āboltiņš

Pirmdien, 3. septembrī notika Londonas dizaina biennāles balvu ceremonija, kurā medaļu par labāko dizainu saņēma Latvijas ekspozīcija — dizainera Artūra Analta un dizaina studijas «Variant Studio» instalācija «Matter to Matter».

Ziņas Fold 4. septembris, 2018

Londonas dizaina biennāle apmeklētājiem durvis ver šodien, 4. septembrī, un tā turpināsies līdz 23. septembrim. Latvija šajā vērienīgajā dizaina nozares forumā pārstāvēta pirmo reizi, bet pati biennāle norisinās tikai otro gadu pēc kārtas.

Biennālē šogad piedalās 40 valstis, ar radošiem un provokatīviem pieteikumiem atklājot, kā dizains spēj ietekmēt un virzīt emocijas, izaicināt, iepriecināt, pārsteigt un izglītot. Īsi pirms biennāles sākuma dalībnieku darbus izvērtē starptautiska dizaina un citu radošo industriju profesionāļu žūrija. Medaļas tiek piešķirtas četrās kategorijās, un dizainera Artūra Analta («Variant Studio») radītā Latvijas ekspozīcija «Matter to Matter» saņēmusi augstāko novērtējumu par labāko dizainu. Balva par veiksmīgāko biennāles tēmas «Emotional States» («Emocionālie stāvokļi») interpretāciju piešķirta ASV ekspozīcijai, bet balvu par labāko sniegumu kopvērtējumā ieguvusi Ēģiptes ekspozīcija. Biennāles noslēgumā tiks pasniegta balva arī apmeklētāju balsojuma uzvarētājam.

«Šis ir aizraujošs darbs un atsaucas uz biennāles tēmu «Emocionālie stāvokļi» radošā veidā. Instalācija vēsta par laiku, zaudējumu, mirklību, jo visas apmeklētāju rakstītās ziņas pazūd vien pāris minūtēs, līdz atkal tiek uzrakstītas jaunas. Tas ir apjomīgs projekts, un es ceru, ka nākotnē tas aizceļos arī pie skatītājiem uz Rīgu,» par Latvijas instalāciju saka biennāles radošais direktors, Viktorijas un Alberta muzeja Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs Kristofers Tērners (Christopher Turner).

Jau vēstījām, ka «Matter to Matter» instalācija atspoguļo dabas lomu Latvijas kultūrā un ikdienā, izmantojot ūdeni un koku. Objekta autors Artūrs Analts iedvesmojies no savas dzimtās Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot īpašu gaisotni un klimatu. Eksponētajā darbā to iemieso zaļā stikla siena, kas ar eksperimentālas tehnoloģijas palīdzību nodrošina ūdens agregātstāvokļa maiņu no gāzes līdz šķidrumam. Biennāles apmeklētāji aicināti uz stikla virsmas atstāt pašiem savu vēstījumu, gluži kā zīmējot uz norasojuša loga.

Instalācijas sastāvdaļa ir «Statistikas sols», uz kura ikviens var piesēst, lai izbaudītu zaļās, rasojošās sienas meditatīvo burvību. Kokmateriāli ir Latvijas lielākais eksports, un sols izglīto skatītājus par Latvijas mežiem un valsts ekonomiku — tas izgatavots no visu Latvijā augošo mežaudžu sugu koksnēm atbilstoši to procentuālai platībai. Izstādi papildina arī pases formāta izdevums, kas stāsta par Latvijas vēsturi, dizainu un Artūra Analta veidoto instalāciju.

18. septembrī Londonas dizaina biennālē gaidāma īpaša Latvijai veltīta diena, ar kuras programmu iespējams iepazīties Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja mājaslapā.