Publicitātes attēls

Apgādā «Jumava» klajā nākusi grāmata «Zudušos kinoteātrus meklējot», kas stāsta par Rīgas kinoteātru vēsturi, un būs saistoša kino un arhitektūras vēstures interesentiem. Grāmatas prezentācija — 8. novembrī plkst. 17.00 kinoteātrī «Splendid Palace».

Ziņas Fold 8. novembris, 2018

Jau 20. gadsimta sākumā interese par kino izrādīšanu Rīgā bija milzīga. Posmā no 1907. līdz 1912. gadam Rīgas pilsētas būvvaldē uz kino skatīšanās vietu ierīkošanu vai jaunu kinozāļu būvēšanu tika iesniegts ap 60 projektu. Pēc Pirmā pasaules kara liela daļa no tiem bija zuduši, un jaunizveidotās Latvijas uzņēmēji ķērās pie esošo kinozāļu atjaunošanas un jaunu kinoteātru ēku būvniecības. Īpaši aktīva izklaides, tostarp kino izrāžu, ziņā bija Elizabetes iela, kas vietējo  bohēmistu un jauno, modīgo jauniešu vidū bija iemantojusi nosaukumu «Rīgas Brodvejs». Otrais pasaules karš un padomju okupācija ieviesa savas korekcijas: kinoteātru skaits saruka uz pusi, taču, laikam ejot, durvis vēra jauni kinoteātri — arī jaunajos dzīvojamo ēku rajonos, piemēram, Ķengaragā, Iļģuciemā, Sarkandaugavā.

Autoru — Zigmāra Jaujas, Jurija Pereveščikova un Anitas Uzulnieces — kopīgi veidotajā grāmatā lasītājs uzzināts, kāda bija padomju Rīgas kinoteātru vēsture pirms kinoteātri kļuva par daļu no PSRS kinofikācijas sistēmas, kā «dzīvoja» centrālajos projektēšanas institūtos radītie ­jauno kinoteātru tipveida projekti un kā 1990. gados kinofikācijas ­sistēma lēnām sabruka, lai dotu ceļu repertuāra un  ideālās kino skatīšanās telpas meklējumu brīvībai. Grāmatas ideja attīstījusies no tās sastādītāja Zigmāra Jaujas projekta «Zudušos kinoteātrus meklējot», un pats autors raksturo to, kā «informatīvu materiālu vēstures urbējiem par Latvijas kinoteātriem».

Grāmatas prezentācija «Zudušos kinoteātrus meklējot» notiks 8. novembrī plkst. 17.00 kinoteātrī «Splendid Palace» nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» ietvaros. Grāmatas prezentācijas turpinājumā gaidāms režisora Duglasa Volfšpergera (Douglas Wolfsperger) starptautiski godalgotās filmas «Bellaria — kamēr esam dzīvi!» bezmaksas seanss vācu valodā. Filma vēsta par klasisku Vīnes kinoteātri, kas specializējās vācu 20., 30. un 40. gadu filmu demonstrēšanā.