«Eters». Attēls — «Riga Architecture Institute»

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) piektdien, 28.decembrī, nākusi klajā ar informāciju, ka pēc papildu sarunām un konkursa metu precizēšanas Latvijas paviljonam «Expo 2020» Dubaijā izvēlēts «Riga Architecture Institute» piedāvājums «Ēters».

Ziņas Fold 28. decembris, 2018

Latvijas paviljona «Expo 2020» autori ir «Riga Architecture Institute», ko veido starptautiski atzīta profesionāļu komanda — Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš un Pīters Bauers (Peter Bauer).

LTRK informē, ka, lai gan pēc pirmās kārtas par metu konkursa uzvarētāju tika atzīts «Mailītis A.I.I.M.» darbs ar nosaukumu «Skaņais mežs», pēc papildu sarunām, precizējumiem, tāmju izstrādes un konsultācijām ar būvniekiem uz vietas Dubaijā, tika nolemts, ka Latvijas paviljonu veidos «Riga Architecture Institute». Veidojot valsts nākotnes tēlu, paviljona ideja ir vēstīt par Latvijas intelektuālajiem, ne materiālajiem resursiem.

«Mēs vēlējāmies atkāpties no ierastā un parādīt Latviju kā modernu un uz attīstību vērstu vietu. Paviljona pamatā ir atvērta tipa konstrukcija, kas izskatās, kā vilnis, kur integrētas dažādas saliņas, apvienojot dabu, tehnoloģijas, intelektuālo pieredzi un biznesa iespējas,» komentē «Expo 2020» projekta vadītājs Ansis Egle.

Kopumā LTRK pirmajā kārtā saņēma 17 pieteikumus paviljona izveidei, no kuriem žūrija izvēlējās trīs labākos darbus. «Darbs bija interesants un vienoties par labāko ideju bija ļoti sarežģīti, jo projekti bija profesionāli izstrādāti, piedāvājot kā arhitektoniskos, tā radošos risinājumus, lai apmeklētāji gūtu unikālu pieredzi,» turpina Egle.

Trešo vietu pēc metu konkursa otrās kārtas saglabāja «Low Tech» ar darbu «Kustīgais mežs».

«Expo 2020» metu konkursa žūrijā bija arhitekti Zane Tetere un Artis Zvirgzdiņš, sociālantropologs Roberts Ķīlis, grafikas dizainers Artis Tauriņš un «Latvian Art Directors Club» vadītāja Annija Mežgaile. Kā novērotāji žūrijas darbā piedalījās Dizaina padomes un Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji.

Jau rakstījām, ka Latvijas dalību «Expo 2020» Dubaijā organizē LTRK. Izstādes devīze ir «Savienojot prātus, radīt nākotni» (Connecting minds, creating the future). Apakštēmas — Ilgtspēja, Iespēja un Mobilitāte.