Vāka ilustrācija — Agnese Aljēna

Izdevniecība «Droši un koši» ir laidusi klajā grāmatu par Rīgas torņiem. Izdevums domāts ģimenēm un skolas vecuma bērniem, un to var izmantot gan kā ceļvedi Rīgas virsotņu iepazīšanai, gan kā uzziņu literatūru, gan vienkārši kā saistošu lasāmvielu.

Ziņas Fold 25. februāris, 2019

Biedrības «Droši un koši» grāmata «Augstāk par zemi» ir aizraujošs stāsts par kolorītu trīsbērnu ģimeni, kas, apmeklējot Rīgas torņus, iepazīst savas pilsētas arhitektūru, vēsturi un citas jomas, kas saistītas ar attiecīgajiem namiem. Piedāvātā pilsētas panorāma ir plaša un neaprobežojas ar Vecrīgas baznīcām — grāmata aizved ekspedīcijā pa Rīgas pils torņiem, ugunsdzēsēju depo, elektrostacijas tornītim pie Operas, jūgendstila ēku spicēm, ūdenstorņiem un citām iespaidīgām Rīgas vertikālēm. Izdevums vienkāršā un tēlainā valodā runā par kultūras mantojumu un lasītājiem parāda, ka mākslas un zinātnes ir savā starpā cieši saistītas.

Teksta autores ir kultūras žurnāliste Zane Volkinšteine un mākslas zinātniece Baiba Grīnberga, grāmatas ilustrācijas akvareļtehnikā zīmējusi māksliniece Agnese Aljēna. Autores par izglītojošām tēmām grāmatā runā kā dzīvē  sapludinot dažādas disciplīnas, izmantojot spilgtus salīdzinājumus un nopietno nostatot blakus nedaudz komiskajam. Pilsētvides objektiem piešķirot asociācijām piesātinātus vaibstus, lasītājs var ļaut vaļu fantāzijai un jautājumiem «kāpēc tā?» vai «kas šeit bija agrāk?».

«Šodienas bērni būs mūsu pilsētas veidotāji nākotnē, tāpēc šķiet svarīgi ģimenēs runāt par vidi, ko ar saviem darbiem un attieksmi veidojam. Pilsēta nerodas vienā dienā, tā ir paaudžu paaudzēs nodotais kultūras mantojums un mūsdienu attieksme gan pret vēsturi, gan to, kas top no jauna,» komentē projekta idejas autore Baiba Grīnberga.

Grāmatu «Augstāk par zemi» izdevusi biedrība «Droši un koši», pateicoties Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālam atbalstam. To iegādāties iespējams izdevniecības mājaslapā, «Jāņa Rozes» grāmatnīcās, kā arī citviet Latvijā.