Publicitātes foto

Šī gada Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) konkursā godpilno otro vietu ieguva «NordendGlobal AG» («Cube Systems» un «Medio Ingeno» kopuzņēmums) izstrādātā mobilā lietotne «Derec». Piedāvājot jaunu veidu, kā veikt klīniskos pierakstus par pacienta mutes veselības stāvokli, tā radīta, lai atvieglotu un uzlabotu zobārstu darba ikdienu.

Ziņas Veronika Viļuma 29. aprīlis, 2019

«Jau gadiem ilgi, aprakstot mutes dobuma veselības stāvokli, zobārsti izmanto papīra tabulas vai, labākajā gadījumā, ne pārāk ērtu datora programmatūru. Mūsu digitālo produktu dizaina komanda, sadarbojoties ar zobārstiem, sāka strādāt pie idejām, kā tehnoloģijas un dizains varētu to mainīt,» LDGB konkursa pieteikumā mobilo lietotni «Derec» raksturo tā izstrādātāji, IT uzņēmums «Cube Systems». «Mēs līdz detaļām iepazinām zobārstu prakses ikdienu un pilnīgi no jauna izveidojām procesu, kā aprakstīt mutes dobuma veselības stāvokli un sekot tam līdzi. «Derec» ietaupa zobārstu laiku un palīdz viņiem pieņemt izsvērtākus lēmumus,» turpina autori. Viņi norāda — lai arī šī nav pirmā lietotne, kas ļauj dentālos pierakstus veikt digitāli, «Derec» izceļas ar pārdomātu, lietotājam draudzīgu interfeisu, mobilitāti un ātrumu. Tā vietā, lai datus par zobu stāvokli ievadītu manuāli, lietotne piedāvā izmantot iepriekš definētus parametrus, ērti «pārslēgties» no nākamo pārbaudāmo zobu, savukārt teksta ievadīšana aizstāta ar dažādiem vizuālajiem risinājumiem. Tādējādi stomatologam ir iespēja ne tikai pašam novērtēt mutes dobuma stāvokli, bet parādīt to arī pacientam un saprotamāk izskaidrot potenciālo ārstēšanu.

«Derec» ir turpinājums pašmāju uzņēmuma veiksmīgajai sadarbībai ar Šveices kompāniju «Medio–Ingeno», kas aizsākās 2015. gadā, kad «Cube Systems» pēc viņu pasūtījuma izstrādāja rentgenuzņēmumu apstrādes lietotni «4Dentist». Savukārt «Derec» tapusi jau kā abu kopprojekts un, lai to virzītu tirgū, Šveicē dibināts jauns kopuzņēmums «NordendGlobal AG». «Cube System» pārstāvji stāsta, ka šobrīd pie produkta izstrādes un attīstīšanas turpina strādāt aptuveni desmit cilvēki.

Patlaban «Derec» jau lieto zobārstniecības praksēs Šveicē, Vācijā un Austrijā, kas tika izvēlēti kā sākotnējie tirgi. Latvijā lietotne gan pagaidām izmantota netiek, taču tā augsti novērtēta LDGB 2019 konkursā, kurā saņēma gan otro vietu, gan balvas partnera, IT uzņēmuma «Accenture» atzinību. «Uzlabojumi jomā, kurā tie ir visvairāk vajadzīgi — veselības aprūpes pakalpojumi, kur dizains dažkārt pat varētu glābt dzīvības,» digitālo risinājumu komentējis LDGB 2019 žūrijas pārstāvis, «Infogram» vadošais produktu dizainers Jānis Godiņš.

No 8. maija līdz 1. augustam laukumā pie tirdzniecības centra «Origo» būs skatāma lielformāta brīvdabas izstāde «Latvijas Dizaina gada balva 2019», kurā varēs aplūkot 20 labākos šī gada konkursam iesniegtos darbus.