Publicitātes attēls

Jau nākamnedēļ Rīgā ar dažādiem pasākumiem, kas atvērti ikvienam interesentam, tiks atzīmēta Arhitektūras nedēļa. Tās mērķis ir novērtēt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusijas par funkcionālu un harmonisku vidi. Arhitektūras nedēļu 17. maija vakarā noslēgs Latvijas Arhitektūras gada balvas (LAGB) 2019 svinīgā apbalvošanas ceremonija.

Ziņas Fold 9. maijs, 2019

Arhitektūras nedēļu pirmdien, 13. maijā, plkst. 12.00, atklās LAGB 2019 nominantu darbu izstāde Jāņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Izstādē būs apskatāmi 11 Atlases žūrijas izvirzītie nominantu darbi.

Otrdien, 14. maijā, plkst. 19.00 kinoteātrī «K.Suns» norisināsies  arhitektūrai un kino veltīta lekcija «Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās», kuru vadīs Latvijas Kultūras akadēmijas Filmu skolas vadītājs, režisors Jānis Putniņš.

Trešdien, 15. maijā, plkst. 17.00 gan nozares pārstāvji, gan citi interesenti aicināti uz publisku diskusiju par arhitektūru «Līdzsvars: centra gravitācijas spēks» Ziemeļvalstu Ministru padomes Latvijā birojā (Berga Bazārā). Līdzsvars arī izraudzīts par šī gada LAGB virstēmu. Diskusijas rīkotāji norāda, ka pēdējos gados LAGB laureātu un nominantu vidū īpaši jāatzīmē izcilas arhitektūras piemēri tieši reģionos, un to skaits pieaug. Vairākas pilsētas un pašvaldības piesaka sevi ar jaunām ambīcijām un stratēģiju pilsētvides veidošanā, kamēr Baltijas lielākās pilsētas Rīgas nākotne ir diskusiju krustugunīs. Par ko liecina šīs tendences? Diskusijā piedalīsies arhitektūras nozares profesionāļi un eksperti, kuri pārrunās arhitektūras lomu reģionu konkurencē, gan kontekstā ar Rīgu un citu Latvijas reģionu mijiedarbību, gan Rīgas un Latvijas lomu plašākā reģionā. Publiskajā sarunā, kas atvērta un pieejama bez maksas ikvienam interesentam, būs iespēja kopā ar arhitektiem apzināt notikumus un tendences nozarē. Pasākumam iepriekš jāreģistrējas šeit.

Piektdien, 17. maijā, LAGB 2019 ceremonijas dienu kinoteātrī «K.Suns» ievadīs Fināla žūrijas pārstāvju atvērtās lekcijas, bet pasākuma beigās gaidāma salona «Krassky» pārstāvju lekcija par gaismu. Arhitektūras nedēļu noslēgs LAGB 2019 apbalvošanas ceremonija, kas notiks 17. maija vakarā Rīgas cirka ēkā.

Fināla žūrija

Laureātus izvēlēsies LAGB 2019 Fināla žūrija, kuras sastāvā ir arhitekts Igns Ogints (Ignas Uogintas), kurš strādā arhitektu birojā «Do Architects», kā arī lasa lekcijas Viļņas Gedimina tehniskajā universitātē un Harkovas Arhitektūras skolā Ukrainā, arhitektu biroja «Indrek Näkk Arhitektuuribüroo» dibinātājs un vadītājs Indreks Neks (Indrek Näkk), kurš kopš 2009. gada aktīvi darbojas Eiropas Arhitektu padomē, arhitektu biroja «Rulot» līdzdibinātāja Anabela Varona (Anabel Varona), kas aktīvi strādā pie projektiem, lai arhitektūras nozarei piesaistītu jauniešus, kā arī arhitekte un arhitektu biroja «12 Līnijas» vadītāja Agnese Lāce, kas kopš 2014. gada darbojas arī Latvijas Arhitektu savienības brīvdomīgās izglītības projektā «Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks». Ceremonijā jau devīto reizi tiks pasniegta arī īpašā bērnu žūrijas balva arhitektūrā «Zirnis».

 

Plašāka informācija par LAGB un Arhitektūras nedēļas norisi pieejama organizatoru, Latvijas Arhitektu savienības, mājaslapā.