«Away» plakāts — Gints Zilbalodis

Jūnija vidū Gints Zilbalodis par savu debijas pilnmetrāžas animācijas filmu «Projām» («Away») saņēma galveno balvu Anesī Starptautiskā animācijas filmu festivāla konkursa programmā «Feature Film Contrechamp». Latvijā tās pirmizrāde būs 17. oktobrī sestā Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros.

Ziņas Fold 27. jūnijs, 2019

75 minūtes garā filma bez teksta «Projām» ir noslēpumains, teju meditatīvs stāsts par puisi un putniņu, kuri ar motociklu ceļo pa mistisku salu, tās tuksnešiem, mežiem un lagūnām, mēģinādami nonākt mājās un aizbēgt no tumšā gara, kas seko viņiem pa pēdām. Pasaules pirmizrādi tā piedzīvoja 4. jūnijā Horvātijas kinofestivālā «Animafest Zagreb», bet nedēļu vēlāk plūca laurus galvenajai skatei paralēlajā konkursā «Feature Film Contrechamp» animācijas festivālā Anesī, Francijā. Lai arī Latvija šī festivāla konkursos pārstāvēta vairākkārt, šis ir līdz šim lielākais sasniegums. «Projām» izpelnījusies lielu skatītāju un nozares profesionāļu atzinību, vairākiem kritiķiem 25 gadus veco Gintu Zilbalodi nodēvējot par jauno animācijas zvaigzni. Piemēram, «Hollywood Reporter» filmu «Projām» salīdzina ar Japānas animācijas klasiķa Hajao Mijadzaki un amerikāņu kinorežisora Terensa Malika darbiem. Recenzijās izcelts arī fakts, ka visus filmas veidošanai nepieciešamos darbus, tostarp scenārija rakstīšanu, tēlu un fonu animāciju, montāžu, skaņas dizainu un mūziku, trīsarpus gadu garumā veicis jaunais režisors pats.

Animators un režisors Gints Zilbalodis par kino interesējies jau no bērnības; vēlāk absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu. Vairākas viņa īsfilmas, kuras skatāmas platformā Vimeo, bijušas prestižu mediju uzmanības lokā un guvušas panākumus konkursos.

Ginta pirmais pilnmetrāžas darbs «Projām» izvēlēts par Rīgas Starptautiskā kino festivāla atklāšanas filmu, ko 17. oktobrī varēs noskatīties kinoteātrī «Splendid Palace». Izsmeļošs izklāsts par filmas tapšanu lasāms medija «Cartoon Brew» rakstā.