Ekspozīcija Alūksnes bānīša stacijā. Foto — Ansis Starks

Sestdien, 8. jūnijā, Amerikā, Ostinā, Teksasas štatā norisinājās ikgadējā «SEGD Global Design Awards» balvu pasniegšanas ceremonija, kas ir viens no vadošajiem dizaina nozares notikumiem pasaulē. Šī gada konkursā laurus plūca arī dizaina birojs «H2E» par Alūksnes bānīša stacijas ekspozīciju un vides objektu — makšķernieku soliem Alūksnē.

Ziņas Fold 10. jūnijs, 2019

«H2E» radītā ekspozīcija Alūksnes bānīša stacijai «SEGD Global Design Awards» ieguva divas balvas — «2019 Global Design Awards/Honor» un konkursa galveno balvu «Best of Show». Atzinību no «Society for Experiential Graphic Design» un balvu «Global Design Awards/Honor» kategorijā «Vietrade un identitāte» («Placemaking and Identity» ieguva arī «H2E» radītais vides objekts — makšķernieku soli Alūksnē.

«H2E» galveno balvu ieguva vairāk nekā 300 darbu konkurencē, kurus bija iesūtījuši pasaulē vadošie dizaina biroji. Šogad apbalvots tika 41 darbs, no kuriem trīs — no Latvijas.

«Iegūt «SEGD» balvu ir milzīgs gods, bet iegūt tā galveno balvu un par tādu izlolotu un lokālu projektu kā Alūksnes bānīša stacija, vēlreiz apliecina, ka spējam radīt pasaules standartiem aktuālus un augstvērtīgus darbus par mums svarīgām tēmām. Mēs esam gandarīti un saviļņoti par iespēju izstāstīt pasaulei vēl vienu Latvijas stāstu,» pēc balvas saņemšanas pauda Ingūna Elere, dizaina biroja «H2E» vadošā dizainere.

Alūksnes bānīša stacijā apskatāma multimediāla ekspozīcija, kas veltīta unikālai, joprojām regulāri funkcionējošai šaursliežu dzelzceļa līnijai Eiropā. Ekspozīcijas dizaina mērķis bija statiskā telpā radīt virtuālu ceļojumu ar stāstījumu par dzelzceļa vēsturi un tehniskajiem aspektiem, kurā apmeklētājiem tiek piedāvāts caur redzi, dzirdi un smaržu gūt visaptverošu telpisko un vizuālo pieredzi. Vairāk par ekspozīciju var lasīt šajā FOLD rakstā.

Savukārt makšķernieku soli Alūksnē ir interpretācija par ezeru piekrastēs sastopamo ūdensaugu purva cūkausi. Zem platajām lapām var rast aizsegu no saules un lietus, bet uz zemākajām lapām ir izvietota informācija par ezera zivīm un lasāmas teikas par Alūksni.

«Ir patiess prieks un lepnums, ka ar savu darbu un dizainu mēs esam ierindojuši Alūksni blakus tādām metropolēm kā Sanfrancisko, Vašingtona un Ņujorka, kas ir mājvieta neskaitāmiem izciliem dizaina paraugiem. Viena pilsēta — divi darbi un trīs balvas vienā gadā — mēs jūtamies patiesi gandarīti,» atzīst Holgers Elers, dizaina biroja «H2E» radošais direktors.

«SEGD Global Design Awards» ir viens no pasaulē prestižākajiem dizaina nozares apbalvojumiem, kas tiek pasniegts kopš 1987. gada. «SEGD» ik gadu apbalvo izcilākos dizaina darbus, kas apvieno saturu un unikālu pieredzi un veidoti ar mērķi veicināt cilvēka un telpas komunikāciju publiskajā vidē.