Publicitātes attēls

Sestdien, 31. augustā ar daudzveidīgu pasākumu programmu visas dienas garumā tiks atzīmētas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) simtgades svinības. To ietvaros bibliotēkas viesiem būs iepspēja apmeklēt diskusijas, radošās darbnīcas, izstādes, spēles, koncertus, filmu seansus un citas aktivitātes, kā arī doties 15 īpašos ekskursiju maršrutos, nokļūstot ikdienā nepieejamās Gaismas pils vietās. Piedāvājam sešus redzesloku paplašinošus pieturpunktus dizaina, arhitektūras un vizuālās kultūras cienītājiem.

Ziņas Fold 30. augusts, 2019

Izstāde «Neredzamā bibliotēka»

Jaunākā LNB izstāde «Neredzamā bibliotēka» atklāj bibliotēkas krājuma sākotni — tajā iespējams apskatīt simts gadus glabātas grāmatas un iepazīt to garās dzīves skatāmos, klausāmos un taustāmos stāstos. «Neredzamā bibliotēka» apmeklētājus izvadās pa 18. un 19. gadsimta sabiedrisko un privāto bibliotēku vēsturisko interjeru rekonstrukcijām, izceļot šo kolekciju unikalitāti un līkumotos ceļus līdz Nacionālajai bibliotēkai. Tikpat nozīmīga kā atskatīšanās pagātnē izstādē būs pievēršanās mūsdienu cilvēka attiecībām ar bibliotēku un lasīšanu. Izstāde skatāma bibliotēkas pirmajā stāvā līdz 2020. gada 1. martam.

Gaismas pils arhitektūrai veltītas ekskursijas

Arhitektes, kritiķes un bibliotēkas Izstāžu centra vadītājas Ievas Zībārtes vadībā būs iespēja piedalīties ekskursijā par bibliotēkas ēku — Gunāra Birkerta projektēto Gaismas pili, kas ir viena no vērienīgākajām kultūras būvēm Latvijā. LNB pirmajā stāvā joprojām apskatāma arī Zībārtes kūrētā vēsturiskajām bibliotēkas ēkām veltītā izstāde «Piecas mājas. Stāsti par pielāgošanos». Pēc ekskursijas iesakām paviesoties bilbiotēkas 11. un 12. stāvā, kur var ne tikai aplūkot Rīgas panorāmu, bet arī pastāvīgo ekspozīciju par arhitektu Gunāru Birkertu. Atsevišķas Birkertam veltītas ekskursijas dienas laikā notiks arī LNB arhitektes Nitas Apsītes vadībā. Tāpat apmeklētājiem kopā ar gidiem būs iespēja ielūkoties bibliotēkas restaurācijas centrā, krātuvēs un apskatīt izstādes kopā ar to veidotājiem un gidiem. Dalībnieku skaits ekskursijās ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti izņemt bezmaksas biļetes pie ekskursiju letes.

Izstāde «Litogrāfijas jaunība»

Mākslas lasītavas galvenais bibliogrāfs Dmitrijs Zinovjevs vadīs vairākas ekskursijas pa bibliotēkas kolekciju ar litogrāfijas tehnikā veidotiem 19. gadsimta pirmās puses grafikas darbiem, kas ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ārvalstu iespiedgrafikas krājumiem Latvijā. Ar litogrāfijas tehniku iepazīstinās mākslinieces Lāsma Pujāte un Ausma Šmite. Izstādei atlasītie darbi sniedz priekšstatu par litogrāfijas tehniskajām iespējām, raksturīgo žanru un tematisko dažādību. Izstādē iekļautas arī karikatūras, jo 19. gadsimtā litogrāfijas tehnika kalpoja kā viens no valdošās elites kritikas izplatītājiem. Eksponātus papildina video stāsti, kas atspoguļo litogrāfijas tapšanas tehnisko procesu un vērtē klasiskās litogrāfijas vietu un spēju pastāvēt līdzās laikmetīgām tehnoloģijām.

Visas dienas garumā ātrija galerijā 4. stāvā tiks izrādīta arī filma par vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera dāvinājumu bibliotēkai 2016. gadā, kas ir bibliotēkas iespiedgrafikas kolekcijas un izstādes «Litogrāfijas jaunība» pamatā.

Izstāde «Kur rodas retumi?»

Alekseja Apīņa Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā 5. stāvā varēs apmeklēt jaunieguvumu izstādi, kur demonstrēti vērtīgākie un interesantākie iespieddarbi, rokraksti un attēlizdevumi, kas papildinājuši LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājumu pēdējos gados.

Diskusija «Lappuses vai pikseļi — kādai būt rītdienas bibliotēkai?»

Bibliotēkas uzdevumu saraksts aug un sazarojas — mobilitāte darba tirgū no tās pieprasa pieaugošu ieguldījumu mūžizglītībā, tehnoloģiju attīstība liek pārdefinēt infrastruktūru un pakalpojumus, klimata pārmaiņas paģērē aktīvu lomu zaļas vides un domāšanas veidošanā. Vienlaikus nemainīgs saglabājas uzdevums glabāt un komunicēt vēsturi. Kā bibliotēkai apvienot tradīciju glabātājas un mobilas un digitālas sabiedrības iedvesmas avota lomas? Par šiem un citiem jautājumiem plkst. 13.00 LNB izstāžu zālē diskutēs radošā direktore un reklāmiste Una Rozenbauma, vēsturnieks Gustavs Strenga, dizaina domātāja Jeļena Solovjova, antropologs Ivars Austers, kā arī dzejnieks un literatūrzinātnieks Ivars Šteinbergs. Interneta žurnāla «Satori» rīkoto diskusiju vadīs žurnāliste un mediju speciāliste Rita Ruduša.

No papīra līdz digitālajām kartēm

Ģeotelpiskās informācijas vienkāršākais atspoguļojums ir karte, kas var būt arī interaktīva jeb izveidota un apskatāma digitālā vidē. Plkst. 15.00 LNB Karšu lasītavā, 6. stāvā varēs uzzināt, cik vienkārši mūsdienās ir izveidot interaktīvas kartes un karšu stāstus, kas var noderēt ikvienam. Savukārt plkst. 17.00 karšu izdevniecības «Jāņa Sēta» galvenais redaktors Jānis Turlajs stāstīs par karšu izdošanas pieredzi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, interesantākajiem projektiem un notikumiem saistībā ar «Jāņa Sētas» kartēm.

 

Pilna LNB simtgades svinību programma, pasākumu laiki un plašāka informācija par notikumiem — bibliotēkas mājaslapā.