Mīta Vārlopa (Miet Warlop). Publicitātes attēls

No 5. līdz 13. septembrim dažādās Rīgas vietās jau 15. reizi norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus», šoreiz pievēršoties mākslas darbiem, kas tiecas pavērt realitātes virskārtu, lai atklātu, kas atrodas dziļākos slāņos. Jaunas izrādes īpaši festivālam šogad veido viesrežisori no Japānas un Beļģijas, sadarbojoties ar latviešu māksliniekiem.

Ziņas Fold 6. septembris, 2019

Kopš 1995. gada režisora Pētera Krilova dibinātais un tagad Gundegas Laiviņas vadītais Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus» rudeņos pārpludina Rīgas skatuves, ielas un nomales. Kā jau ierasts, vairākas no piedāvātajām izrādēm pēta teātra un citu mākslu mijiedarbību, kopā pulcējot gan labi zināmus māksliniekus, gan jaunatradumus. «Piecpadsmitais festivāls aicina svinēt jauno teātri, kopā ar māksliniekiem veidot jaunas pasaules, ko piedzīvot ar ķermeni, sirdi un prātu, un iestāties par brīvību radīt, skatīties un sarunāties par mākslu ― trauslo privilēģiju, kas nav ne universāla, ne pašsaprotama,» tā festivāla programmu raksturo tā direktore Gundega Laiviņa.

Priekšmetiskumam un teātra telpai pievērsīsies leģendārā norvēģu apvienība  «Verdensteatret», kuras izrāde «Hanna» ir teātra, koncerta un kinētiskas instalācijas hibrīds. Japāņu mākslinieks Tetsuja Umeda izrādē «Balss» atdzīvinās skārdenes, spaiņus, platsmasas pudeles un spuldzes, atbrīvojot tās no ierastā utilitārā pielietojuma un ļaujot lietām darboties pašām, savukārt austrāļu teātra kompānijas «Branch nebula» veidotajā izrādē «Ļoti izturīga līmlente» dažādi priekšmeti, agregāti un nedrošs tehniskais aprīkojums aktieri Lī Vilsonu nostādīs grūtību un biedējošu situāciju priekšā.

Festivāla laikā būs apskatāma arī teātra telpai un scenogrāfijai veltīta izstāde «1:1», kurā Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas studenti un absolventi aplūko izziņu kā procesu, kas nekad nebeidzas. Ķermeņa un priekšmetu pasaules attiecības un teātra telpu pētīs četras meistarklases, ko vadīs «Verdensteatrer», «Branch nebula», scenogrāfs Dominiks Hūbers un apvienība «contact Gonzo», kas festivalā piedalās ar ekstrēmas fiziskas darbošanās izrādi «Koka vandalis». Festivāla skolā Aristīda Briāna ielā 13 varēs apskatīt starptautiskas jauno teātra mākslinieku un arhitektu grupas veidoto instalāciju «HALL07» un franču režisora Filipa Kena (Philippe Quesne) darbu «Mikrokosms», kas šogad ieguva galveno balvu Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles valstu un reģionu sekcijā.

Viens no šī gada festivāla īpašajiem notikumiem ir kuratoru Daniela Blangas Gubaja un Gundegas Laiviņas kopīgi veidotais nakts pasākums «Skaņas dzimšana», kas veltīts mūsu klausīšanās potenciālam un skaņai kā politiskai kategorijai, savukārt laikmetīgo deju pārstāvēs horeogrāfs Ahilans Ratnamohans (Ahilan Ratnamohan) ar izrādi «Klapping» ― kolektīvu rituālu, kura laikā ikviens varēs apgūt jaunu, futbola kultūrā balstītu kustību partitūru.  Ar diviem skatuves darbiem ― koncerta, izstādes, izrādes un dzejas lasījuma hibrīdiem «Darba augļi» un «Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze» festivālu noslēgs flāmu māksliniece, scenogrāfe un režisore Mīta Varlopa (Miet Warlop).

Festivāls «Homo Novus» norisināsies pasākumu vietā «Hanzas perons», koncertzālē «Tu jau zini kur», RISEBA mediju centrā, Ģertrūdes ielas teātrī un un citviet Rīgā. Biļetes iespējams iegādāties «Biļešu Paradīze» kasēs, taču daudzi pasākumi būs pieejami bez maksas. Plašāka informācija un pilna festivāla programma pieejama «Homo Novus» mājaslapā.