Publicitātes attēls

Kā katru gadu oktobra pirmajā pirmdienā, arī šogad 7. oktobrī tiks atzīmēta Pasaules arhitektūras diena. Starptautiskā arhitektu savienība (UIA) šoreiz aicina pievērst uzmanību samilzušajām mājokļu problēmām. Arī Latvijā oktobrī norisinās vairāki arhitektūrai veltīti pasākumi.

Ziņas Fold 4. oktobris, 2019

Tomass Vonjērs (Thomas Vonier), UIA prezidents savā uzrunā «Arhitektūra — mājoklis visiem» pievēršas dizainam kā būtiskam instrumentam cilvēku ciešanu mazināšanai, planētas sloga atvieglošanai un ikviena cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanai: «Atvērsim radošos un politiskos spēkus, lai visiem pasaules iedzīvotājiem varētu nodrošināt pienācīgu mājokli. 3,2 miljoni arhitektu — apvienosim centienus mainīt nevaldāmo urbanizāciju, atradīsim veidus, kā saglabāt dzīvotspēju ciematos, mazās un vidējās pilsētās. Meklēsim jaunus veidus, kā pilsētas padarīt drošākas un līdztiesīgākas. «Arhitektūra — mājoklis visiem» nav tikai sauklis, tas ir pienākums, prasība un apņemšanās.»

Gada balva Rīgas arhitektūrā

Pasaules arhitektūras dienā noslēgsies arhitektūras sasniegumu skate — 2019. Gada balva Rīgas arhitektūrā, kam uz galveno balvu izvirzīti 11 objekti. «Šī gada finālistu vidū absolūti dominējoša ir mājokļu tēma. Mēs redzam, ka privātie attīstītāji izmanto situāciju, kad «buksē» esošā dzīvojamā fonda renovācijas process, un piedāvā virkni kvalitatīvu un arhitektoniski interesantu projektu pircējiem ar dažādām vēlmēm un pirktspēju dažādās pilsētas teritorijās un apkaimēs,» Gada balvu komentē Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. Finālistu vidū ir «SZK/Z» projektētā daudzdzīvokļu ēka A. Čaka ielā 134, Laimdotas Bitaites mazstāvu dzīvokļu ēkas pārbūve Altonavas ielā 2, kā arī «Didrihsons un Didrihsons» projektētā daudzdzīvokļu ēka «Riverbreeze» Klīversalas galā. Ar visiem Gada balvas kandidātiem iespējams iepazīties Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā.

«Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks» performance «Arhitekti māk mājas»

Brīvdomīgās izglītības projekts «Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks» (SPP) Pasaules arhitektūras dienā atzīmē 10 gadu darbošanās jubileju ar performanci «Arhitekti māk mājas», kas norisināsies Arhitektu namā, Torņa ielā 11. SPP ir Latvijas Arhitektu savienības jauno arhitektu iniciatīva, kas uzsākta 2009.gadā, lai būvētās vides veidošanas mākslā ievadītu bērnus un jauniešus un lai veicinātu nākotnes lietotāju, pasūtītāju, attīstītāju  un likumdevēju izpratni par arhitektūru un pilsētvidi. SPP audzēkņos kultivē prasmes argumentēt un sekmē spējas sadarboties, trenē domāt un veidot savstarpējās attiecības. Pasaules arhitektūras dienā SPP arhitekti nevienu nemācīs, bet kāps skolēnu kurpēs paši un būvēs mājokļus katrs pats savam avataram no ļoti ierobežota materiāla daudzuma, samērojot savas vēlmes ar iespējām. Saskaņā ar Pasaules arhitektūras dienas gada tēmu «Arhitektūra ― mājoklis visiem» SPP vēlreiz atgādinās sabiedrībai būtiskāko — arhitektūra nav anonīms, abstrakts trīsdimensiju objekts, bet gan tiek radīta cilvēkam. Vairāk informācijas SPP mājaslapā.

Saruna par Konceptuālās arhitektūras skolas iniciatīvu

10. oktobrī plkst. 18.00 LNMM izstāžu zālē Arsenāls notiks sarunas un performances vakars, kas veidots, lai sabiedrību informētu par jaunas iniciatīvas uzsākšanu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) paspārnē, uzsākot darbu pie jauna arhitektūras studiju virziena izveides. Pasākuma ietvaros viens no idejas autoriem Austris Mailītis ar saviem domubiedriem apspriedīs konceptuālās arhitektūras skolas ideju, iniciatīvas izcelšanos un nepieciešamību. Pasākumā apmeklētāji varēs pieredzēt arī arhitekta un komponista Bredlija Natansona (Bradley Nathanson) radīto performanci, kas tiek veidota, izmantojot Mākslas akadēmijas simtgades izstādē iebūvēto koka konstrukciju. Tā akcentēs cilvēka un telpas attiecību transformāciju no fiziskām uz garīgām. Ieeja pasākumā par brīvu, iepriekš piesakoties, rakstot LMA pārstāvei Antrai Priedei uz e–pastu.

Pasaules arhitektūras diena Dobelē «Industriālā vide un mazpilsēta»

Ikgadējais Latvijas Arhitektu Savienības (LAS) rīkotais Arhitektūras dienas pasākums šogad notiek 11. oktobrī Dobelē un ir veltīts rūpniecības arhitektūras tēmai. Programmā paredzēta Latvijas Arhitektūras gada balvas izstādes atklāšana, mūsdienu industriālajai videi veltītas lekcijas un ekskursijas. Vairāk informācijas LAS mājaslapā.

Arhitektūras izglītībai Latvijā 150

Jau rakstījām, ka šogad aprit 150 gadi, kopš Latvijā var iegūt augstāko izglītību arhitektūrā. Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāte, kas ir 1869. gadā atvērtās Rīgas Politehnikuma Arhitektūras nodaļas pēctece, aicina šo notikumu oktobrī atzīmēt ar plašu pasākumu programmu.