Attēls — Zigmunds Lapsa

No 17. līdz 27. oktobrim dažādās vietās Rīgā jau sesto reizi norisināsies starptautiskais kino festivāls «Riga IFF», kas vienkopus pulcēs gan plašu kinomīļu spektru, gan industrijas profesionāļus. 11 festivāla tematiskās kino programmas papildinās paneļdiskusijas, satelītpasākumi un pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursi.

Ziņas Fold 14. oktobris, 2019

Šogad festivālā «Riga IFF» būs iespējams noskatīties 148 filmas, kuru vidū būs ne tikai pilnmetrāžas spēlfilmas, bet arī dokumentālais kino, animācijas, eksperimentālās filmas un īsfilmu izlase. Atsevišķas tematiskās kino programmas veltītas Baltijas jūras reģiona, Ziemeļvalstu un Kanādas kino. Kā katru gadu, programmā «Festival Selection» tiks izrādītas izcilākās nesen starptautiskos festivālos pirmizrādītās filmas, kas saņēmušas vai paredzams, ka saņems augstākos žūrijas vērtējumus. Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā tapusī «Berlinale 2019 Riga» ir Vācijas galvenā kino notikuma — Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla — filmu izlase. Dokumentālās filmas no visas pasaules ir iekļautas programmā «Artdocfest Riga», savukārt ģimenes tiek aicinātas uz bērnu kino programmu «Kids Weekend». Šogad jaunums ir retrospektīvas un izpētes apakšprogramma «In Techno Veritas», kas  pievēršas cilvēka un tehnoloģiju mijiedarbības aplūkojumam klasiķu radītā kino.

Jau otro gadu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks izrādīta arhitektūras filmu programma «Architect’s Cut». «Līdzīgi kā sarunas arhitektūras profesionāļu lokā, arī filmu programma aptver gan mūsdienu arhitektūras, gan plānošanas, gan 20. gadsimta modernisma mantojuma jautājumus. Tā iepazīstina ar netradicionālām nākotnes modelēšanas metodēm, ielūkojas cilvēka mājoklī un stāsta par sociālisma laika arhitektūras — ēku, interjeru un cilvēku — likteņiem Eiropā,» filmu izlasi «Architect’s Cut» raksturo apakšprogrammas kuratore un arhitekte Ieva Zībārte. Cilvēkam un mājoklim veltīta režisora Borisa Benjamina Bertrama (Boris Benjamin Bertram) filma «Cilvēka patvērums», kas piedāvā poētiskus skatus no Polārā loka baltā horizonta līdz Tokijas mikrodzīvokļa šaurībai. Andersa Ēklunda (Anders Eklund) filma «Spēles īstajā pasaulē» piedāvā netradicionālu versiju par pilsētu plānošanu un iedzīvotāju iesaistīšanu savu dzīves apstākļu uzlabošanā, izmanotojot datorspēles. Programma iekļauta arī Borisa Misirkova (Boris Missirkov) un Georgija Bogdanova (Georgi Bogdanov) filma «Tautas pils». Tas ir stāsts par sociālisma ēras projektiem bijušajās sociālisma bloka valstīs, kas izmēra, finansējuma un vēriena ziņā joprojām raisa interesi līdzīgi kā vēsturiskās pilis un katedrāles.

Festivāls «Riga IFF» norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim kinoteātros «Splendid Palace», «Kino Bize», «K Suns», Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī «Cafe Film Noir», Kaņepes Kultūras centrā, AB dambī un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā Filmu skolā. Iegādāties biļetes un iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams «Riga IFF» mājaslapā.