«Lupatiņu pilsēta» ― Edmunds Jansons un Reinis Pētersons

Izdevniecība «Liels un mazs» laiž klajā jaunu interaktīvu uzdevumu grāmatu sēriju pirmsskolas vecuma bērniem «Kā Lupatiņi mācījās». Šobrīd pieejamas pirmās divas no piecām sērijas grāmatām — «Lupatiņi pie galda» un «Lupatiņu pilsēta». Tās varēs iepazīt kopā ar īpašu palīgu — runājošo pildspalvu jeb digitālu ierīci, ar kuras palīdzību grāmatas ir ne tikai lasāmas, šķirstāmas un pētāmas, bet arī klausāmas.

Ziņas Fold 12. novembris, 2019

Līdzās tradicionālām grāmatām un animācijas filmām «Liels un mazs» meklē arvien jaunus veidus, kā bērniem iepazīt izdevniecības iemīļotākos varoņus — Lupatiņus. «Šajās grāmatās ko aizraujošu atradīs gan tie, kuri vēl neprot lasīt, gan tie, kuri jau mācās rakstīt un rēķināt. Grāmatas ir piemērotas arī bērniem ar attīstības traucējumiem vai mācīšanās grūtībām un tiem bērniem un pat pieaugušajiem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā,» jauno grāmatu sēriju raksturo «Liels un mazs» direktore Alīse Nīgale.

Katrā grāmatas atvērumā attēlos ir paslēpti aktīvi punkti. Pieskaroties tiem ar runājošo pildspalvu, atskan Lupatiņu balsis. Runājošā pildspalva stāsta stāstus, dzied Jēkaba Nīmaņa dziesmas, skaita Ineses Zanderes dzejoļus un uzdod lasītājam vairākus simtus jautājumu un uzdevumu. Tas iespējams, pateicoties optiskās identifikācijas tehnoloģijai — grāmatas krāsaino attēlu un teksta virspusē iestrādāts īpašs caurspīdīgs slānis, kurā paslēpti skaņu ieraksti. Savukārt digitālajā pildspalvā ir iebūvēts optiskais sensors, atmiņa un skaļrunis, kas ļauj pildspalvai nolasīt un atskaņot paslēpto tekstu.

Lupatiņus ilustrējuši mākslinieki Edmunds Jansons un Reinis Pētersons, savukārt uzdevumus pēc Latvijas un Igaunijas universitāšu profesoru rekomendācijām izstrādājusi rakstniece Maira Dobele. Grāmatu sērija tapusi sadarbībā ar Igaunijas uzņēmumu «Digital Learning Systems», kuras pārstāve Laura Peita (Laura Päit) uzsver digitālās pildspalvas milzīgo potenciālu modernu mācību materiālu izveidošanā.

Interaktīvās uzdevumu grāmatas «Lupatiņi pie galda» un «Lupatiņu pilsēta» kopā ar runājošo pildspalvu iepriekšpārdošanā būs pieejamas no 15. novembra, savukārt no 5. decembra tās būs atrodamas «Liels un mazs» biroja veikalā un lielākajās Latvijas grāmatnīcās. Pārējās grāmatas sērijā «Kā Lupatiņi mācījās», kā arī Lupatiņu kāršu spēle lasītāju rokās nonāks 2020. gadā. Turklāt drīzumā gaidāmas arī trīs jaunākās studijas «Atom Art» animācijas filmu cikla sērijas par Lupatiņu piedzīvojumiem.