Laima Grigone. Foto — Elza Elmane

«Laima Ceramics» ir trauku zīmols, kas apvieno mākslu, amatniecību un dizainu. To no savas studijas dziļos Latvijas laukos vada Laima Grigone, ievērojot ilgtspējības un sociālās atbildības principus. «Laima Ceramics» trauki ienes skaistumu un rūpes šķietami ikdienišķos ieradumos kā ēdiena gatavošana, ēšana un dzeršana.

Ziņas Fold 22. novembris, 2019

Pēc fotogrāfijas apgūšanas Latvijā Laima studēja mākslu un dizainu Oksfordas Bruksas universitātē un laikmetīgo amatniecību Falmutas universitātē Lielbritānijā, kur guva pieredzi darbā ar mālu, koku, metālu un stiklu. Iedvesmojoties no mākslinieces un kritiķes Sūzijas Gablikas (Suzie Gablik) un teorētiķes Elēnas Disanajakas (Ellen Dissanayake) darbiem un idejām, Laima nolēma ienest mākslu ikdienas dzīvē caur keramiku. Viņa kļuva par keramikas meistares Ingrīdas Žagatas mācekli un izveidoja studiju Rundālē, savās bērnības mājās, kur rada funkcionālus, rokām darinātus traukus.

«Es vēlos atjaunot līdzsvaru starp unikāliem un masveidā ražotiem priekšmetiem, kas ir mums apkārt. Es ticu, ka rūpīga attieksme pret priekšmetiem ietekmē arī mūsu attiecības un pasaules skatījumu kopumā. Mans mērķis ir radīt traukus, kas ienes kaut nedaudz skaistuma ikdienā. Es ceru, ka nākotnē visas lietas mums apkārt būs radītas ar pateicību, prieku un cieņu pret dabu,» tā savu radošo darbību raksturo «Laima Ceramics» vadītāja.

Laima strādā ar akmensmasu, mālu un angļu porcelānu, izmantojot dažādas tehnikas — grebšanu, dažādu akmensmasu kombinēšanu, teksturētu glazēšanu, sgraffito gravēšanu, trauku rullēšanu, apdedzināšanu augstā temperatūrā un tradicionālo koka apdedzināšanu. Trauki, kas apdedzināti tradicionālā malkas krāsnī, ir veidoti no lokāli iegūta Latvijas sarkanā māla, kas pēc apdedzināšanas apstrādāts ar bišu vasku. Laima izmanto arī «Naked Raku» apdedzināšanas tehniku savā kolekcijā «Raku», kas ir rietumu interpretācija par Japānas seno apdedzināšanas tehniku, veidojot unikālus melnus rakstus uz baltas keramikas virsmas. Apdedzināšanas procesā traukus apkvēpina kārbā. Tad noskrāpē glazūru, atklājot dūmu radītās melnās līnijas, kas izspiežas cauri saplaisājušajai glazūrai.

Laima piedāvā arī veidošanas un virpošanas nodarbības, ekskursijas un individuālas meistarklases. Studija «Laima Ceramics» ir atvērta mākslinieku rezidencēm un piedāvā mācekļa vietas keramikas iesācējiem. Laima ir strādājusi ar praktikantiem no Latvijas, ASV, Itālijas un Igaunijas.

«Laima Ceramics» izstrādājumus iespējams apskatīt un iegādāties zīmola mājaslapā, «Etsy» veikalā, dažādās galerijās Latvijā un citur pasaulē vai apmeklējot studijas izstāžu telpu Urstēnos, Rundāles novadā.