Foto — Kristaps Kalns

Latvijas teātra dzīves centrālajā notikumā «Spēlmaņu nakts», kas norisinājās 23. novembrī, galvenās balvas saņēma Elmāra Seņkova iestudētā Raiņa luga «Pūt, vējiņi!». Izrādes vizuālā tēla veidotāja Monika Pormale saņēma gada scenogrāfes titulu, savukārt izrādes horeogrāfi Jānis Purviņš un Agate Bankava ieguva balvu par labāko kustību mākslinieku darbu.

Ziņas Fold 28. novembris, 2019

Monikas Pormales scenogrāfija, «Mareunrol’s» kostīmi un Jāņa Purviņa un Agates Bankavas horeogrāfija uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves saplūst pārliecinošā, konceptuālā un vienotā veselumā. Uz milzīgām, visu skatuves muti aizņemošām kāpnēm kā galvenie scenogrāfijas elementi izkārtoti vairāk kā simts pieredzējuši dejotāji, kas pārvēršas te mājas saimē un raudu korī, te Daugavas viļņos vai mežā. Skatuves vizuālajā tēlā atpazīstama gan Dziesmu svētku estrādes atmosfēra, gan atsauce uz ne mazāk iespaidīgo Andra Freiberga scenogrāfiju operai «Iemūrētie».

Elmāra Seņkova «Pūt, vējiņi!» pirmo reizi tika uzvesta Latvijas simtgades gadā, kas tika atzīmēts arī ar lielajiem Dziesmu un deju svētkiem; tie izrādē kalpo par latviskās identitātes simbolu. Modes apvienības «Mareunrol’s» izrādei radītie un no tautas deju ansambļa «Līgo» kostīmu kolekcijas izvēlētie etnogrāfiskie Kurzemes novada tautas tērpi nerada vizuālu raibumu, kā to varētu gaidīt no tautiskiem brunčiem, bet gan veido dzīvu cilvēku «audeklu», kam izdodas saglabāt atturīgu nosvērtību.

Tīrajā kopkorī kā laikmetīgi elementi parādās Mežaparka estrādē tik ierastie polietilēna lietusmēteļi, naģenes, saulesbrilles un dziesmu grāmatas, savukārt ar vienkāršām folijas segām tēlaini atrisināts izrādes ikoniskais fināls, kurā vējš Ulda laiviņu iepūš jūrā pretī rietošajai saulei.

«Pūt, vējiņi!» līdztekus balvām par scenogrāfes un horeogrāfu darbu «Spēlmaņu naktī» saņēma «Grand Prix», apbalvojumu kā gada labākā lielās formas izrāde un portāla «Delfi» skatītāju balsojuma simpātiju balvu. Par savu darbu apbalvojumus saņēma arī režisors Elmārs Seņkovs, gada aktrise otrā plāna lomā Lolita Cauka, gada jaunais skatuves mākslinieks Jēkabs Reinis un gada gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Izrādi «Pūt, vējiņi!» joprojām iespējams noskatīties Latvijas Nacionālajā teātrī.