Foto — «Arterritory»

Noslēdzoties izstādei «Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, prezentēta «Arterritory.com» izdota apjomīga grāmata, kurā apkopots talantīgo modes dizaineru Mārītes Mastiņas–Pēterkopas un Rolanda Pēterkopa darbs no 2005. gada līdz šodienai.

Ziņas Fold 18. decembris, 2019

Grāmatas 616 lappusēs neskaitāmos attēlos dokumentēts «Mareunrol’s» unikālais domāšanas veids un ziedošanās darbam, kas rezultējušies septiņpadsmit modes kolekcijās, kostīmos četrpadsmit operas un teātra iestudējumiem un virknē dažādu mākslas projektu. Fotogrāfijās un skicēs fiksēti tēli, kas modes dizainerus ietekmējuši, ideju dzimšana un attīstība, apģērbu šūšana un uzlaikošana, sadzīviskas situācijas darba procesā, modes skates, fotosesijas, scenogrāfijas elementu tapšana, sirreālas situācijas un telpas. «Viņi rada «jaunu realitāti» jeb paver durvis tam, kas jau eksistē, taču ko mēs savā ikdienā nepamanām un tāpēc domājam, ka tā nav. Viņi ir pētnieki, domātāji un mākslinieki vienlaikus,» tā izdevuma ievadā raksta Una Meistere.

 

Izdevums sniedz ieskatu visās septiņpadsmit «Mareunrol’s» modes kolekcijās, sākot no 2005. gada, kad tika prezentēta pati pirmā — «Tikai pieaugušajiem / Bez nosaukuma», līdz pat 2020. gada pavasara–vasaras kolekcijai «Neparedzamie avoti 6», kas sarkastiski atvadās no plastikāta iepirkumu maisiņiem. Gan šī, gan citas «Mareunrol’s» kolekcijas ir trāpīga sava laika aktualitāšu dokumentācija un interpretācija.

Grāmatas dizainu veidojis Krišs Salmanis, par vienojošu motīvu izvēloties modes dizaineru mazo palīgu — kniepadatu. Līdzīgi kā šuvējas to dažkārt aizmirst apģērba vīlēs, Krišs dažas adatiņas paslēpis zem grāmatas vāka auduma. Ar tām pie sienas piesprausti arī liela daļa lappusēs redzamo attēlu, kas izdevuma vajadzībām pārfotografēti. Grāmatas tekstu autore ir Una Meistere, bet eseju par Rolanda Pēterkopa veidoto raidījumu «Tīrkultūra» sarakstījis Sergejs Timofejevs. Grāmatas saturs lasāms latviešu un angļu valodā.

 

Grāmatu iespējams iegādāties «Mareunrol’s Snack Store», izdevniecības «Neputns» galerijā, LNMM Zīmola fonda veikalos, grāmatnīcā «Mr. Page», konceptveikalā «Riija», kā arī Jāņa Rozes grāmatnīcās.