Ilustrācija — Pauls Rietums

No 2. decembra galerijā «Istaba» būs skatāma izstāde «Stars. Jaunie Latvijas ilustrācijā», kurā piedalās 21 jaunais mākslinieks. Viens no šiem ilustratoriem, kuri dzimuši pēc 1990. gada un spilgti sevi iezīmējuši Latvijas ilustrācijas vidē, ir Pauls Rietums.

Ziņas Fold 2. decembris, 2019

Pauls Rietums studē Makintoša Arhitektūras skolā Glāzgovā, Skotijā. Paralēli studijām Pauls nodarbojas ar ilustrāciju un komiksu veidošanu, dažkārt iekļaujot tos savos arhitektūras projektos. Viņš ir sadarbojies ar komiksu žurnāliem «kuš!»  un «KutiKuti», kā arī piedalījies vairākās grafiķu grupu izstādēs. No 6. decembra viens no Paula darbiem būs apskatāms arī plakātu izstādē «ISSPPP X+X».

«Lai gan veidoju ilustrācijas jau pirms studiju uzsākšanas, tās pēdējo gadu laikā samērā neapzināti sākušas līdzināties pragmatiskiem un nedaudz naiviem rasējumiem, kuru galvenais mērķis ir kaut ko izstāstīt. Varbūt arī dažreiz jauki izskatīties. Lielākoties zīmēju to, ko redzu un negribu aizmirst, un par ko gribu kādam pastāstīt,» savas minimālistiskās ilustrācijas raksturo Pauls. «Man arī patīk stāstīt par lietām, kas notiek ļoti lēni vai ļoti ātri; komiksi tam ir piemēroti. Daži kvadrāti, kuros kaut kas iezīmēts, paši no sevis kļūst par kaut ko ar secību un laika ritējumu.»

Pauls savās ilustrācijās pārsvarā izmanto monohromu fonu, raupjas līnijas un pamatkrāsas. «Strādāju ar zīmuļiem. Tādiem, ko nevaru izdzēst — liela daļa laika darbā pie ilustrācijām paiet tieši domājot un plānojot, nevis zīmējot,» radošo procesu skaidro autors. Lakoniskajām ilustrācijām kopā ar attēlu parakstiem ikdienišķus mirkļus un īsas etīdes izdodas pārvērst par stāstiem.

Paula Rietuma darbi līdz ar citu jaunu ilustratoru veikumu galerijā «Istaba» būs apskatāmi līdz 11. janvārim.