Foto — «H2E»

Dizaina birojs «H2E» radījis Latvijas Republikas Patentu valdes simtgades pasākumu vizuālo identitāti, kā arī dizainu grāmatai «Ceļā uz izcilību» par Latvijas izcilākajiem izgudrotājiem.

Ziņas Fold 14. decembris, 2020

LR Patentu valdes 100 gadu jubileja atzīmēta ar grāmatas «Ceļā uz izcilību» izdošanu. Tajā apkopots 25 nozīmīgāko Latvijas izgudrotāju veikums. Izdevums aptver tikai nelielu daļu no latviešu izcelsmes izgudrotāju snieguma aviācijas un avionavigācijas, astronautikas, pārtikas un apģērbu ražošanas, datorzinātņu, medicīnas, biotehnoloģiju, kosmosa pētniecības, autobūves, ķīmijas un fizikas jomās, no unikālas pīpes konstrukcijas radīšanas līdz pasaulē pirmā miniatūrā un leģendām apvītā spiegu fotoaparāta «Minox» konstruēšanai. Grāmatu sastādījusi Ilze Grīnuma.

 

Grāmatas dizainā «H2E» dizaineri akcentējuši nospiedumus, ko izcilie izgudrotāji atstājuši mūsdienām — grāmatas vāka reljefā viegli jaušami izgudrojumu tuvplāna izvilkumi. Vāka zaļā krāsa veido saspēli ar Patentu valdes jauno vizuālo identitāti, ko ievērojamā notikuma izcelšanai svinīgi papildina sudrabs.

 

Grāmatas formāts ir atbilstošs tehnisko papīru standartam ISO 216. Cietie, pamatīgie vāki veido saudzīgu ietvaru izgudrotāju veikumam — iekšlapām izmantots plāns, puscaurspīdīgs papīrs, kādu zinātnieki lieto rasēšanai. Grāmatā iekļauti arī tehniskie zīmējumi, kas vizuāli un saturiski papildina informāciju par zinātnieku dzīvi un viņu iegūtajiem patentiem.

 

Pirmie grāmatas eksemplāri nosūtīti Patentu valdes sadarbības partneriem un bibliotēkām, bet pēc laika tā būs pieejama arī Patentu valdes mājaslapā.

 

Savukārt grafiskās zīmes ideja balstīta Patentu valdes misijā — tiesību aizsardzībā un izpratnes veicināšanā četros rūpnieciskā īpašuma darbības virzienos: patenti, preču zīmes, dizainparaugi un pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijas. Šie četri darbības virzieni kā vairogi izvietoti ap galveno nosaukumu, uzsverot Patentu valdes galveno funkciju — aizsargāt jaunradi.

 

Vizuālās identitātes koncepcijas pamatā ir Rīgā dzimušā Nobela prēmijas ķīmijā (1909. g.) ieguvēja Vilhelma Ostvalda (1853.–1932. g.) izstrādātā krāsu teorija. Analizējot krāsu attiecības, Ostvalds bija pārliecināts, ka harmoniju rada krāsu kārtība. Viņa krāsu teorijā universālākais krāsu maisījums sastāv no pilnkrāsas, melnā un baltā. Izmantojot 4 pamatkrāsas un 4 papildkrāsas, viņš uzkonstruēja 24 krāsu apli un secīgi sanumurēja tās, sākot ar dzelteno.

 

Sekojot Ostvalda krāsu sistematizēšanas principam, Patentu valdes vizuālajai identitātei izvēlēta dzeltena pilnkrāsa, tumša dzeltenā nokrāsa ar 40% pievienotu melno un pagaišināta dzeltenā ar 40% pievienotu balto krāsu. Melns fons kā neitrāla krāsa ļauj spilgti izcelties dzeltenajai pilnkrāsai, kuras simboliskā nozīme atbilst Patentu valdes misijai un vēstī par enerģiju, aktivitāti un darbību.