Dizains un foto — Aleksejs Muraško

Grafikas dizainers Aleksejs Muraško ar izdevumu «The Homecoming. Roche in Riga: a Historic Remediation» («Atgriešanās. Roche Rīgā: vēsturiska atjaunotne») Latvijai nopelnījis prestižās Eiropas Dizaina balvas (European Design Awards) sudraba godalgu kategorijā «grāmatu dizains».

Ziņas Fold 19. jūlijs, 2021

Grāmata «The Homecoming» veltīta nesen atjaunotajai Aleksandra Klinklāva projektētajai funkcionālisma celtnei Rīgā, Miera un Palīdzības ielas stūrī. Ēkas vēsture no 20. gadsimta trīsdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām grāmatā izklāstīta, apkopojot vēsturiskas un mūsdienu fotogrāfijas, rasējumus, kartes, dokumentālus materiālus un vēsturiskas atkāpes. Izdevuma salikuma režģis atvasināts no fasādes flīžu apdares. Tas ne tikai piesaka sevi uz grāmatas priekšējā vāka, bet kalpo par pamatu katram atvērumam.

Eiropas Dizaina balva ir viens no prestižākajiem apbalvojumiem ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Latvija šajā konkursā pārstāvēta tikai otro reizi — 2020. gadā zelta godalga tika piešķirta bilingvālajai grāmatai «Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā», kuras dizainu arī veidojis Aleksejs Muraško. Pusotru kilogramu smagais izdevums, kura 664 lappuses kopā satur sējums ar apgrieztām malām, veltīts trimdas latviešu māksliniekam un kuratoram Valdim Āboliņam. Atsaucoties uz meilārta tematiku, grāmatas vāks no bieza kartona veidots kā aploksnes trīsstūris, savukārt zem tā katrā grāmatas eksemplārā ekļauts viens no četriem dažādiem Āboliņa vēstules faksimiliem oriģinālā izmērā.

Dažus grāmatas «The Homecoming. Roche in Riga: a Historic Remediation» («Atgriešanās. Roche Rīgā: vēsturiska atjaunotne») eksemplārus vēl iespējams iegādāties veikalā «Mr. Page». Šobrīd tiek iespiests neliels metiens latviešu valodā. Savukārt grāmatu «Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā» iespējams nopirkt Latvijas Laikmetīgās mākslas centra interneta veikalā.