Kolekcija «Restinpeas» — Una Pūpola. Foto — Mārtiņš Cīrulis

Pagājušajā nedēļā Rīgas Kinostudijas pirmajā paviljonā notika Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) modes skates filmas «Digitalizācija» pirmizrāde, kā arī tika noskaidrotas skates laureātes. Tagad «Digitalizāciju» tiešsaistē var noskatīties ikviens interesents.

Ziņas Fold 5. jūlijs, 2021

Ņemot vērā pasaulē un Latvijā aktuālo situāciju un laikmetam raksturīgos formātus, šogad astoņpadsmit LMA Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentu kolekcijas tika prezentētas jaunā formātā — modes filmā «Digitalizācija». Filmas režisors ir Ivars Burtnieks, mūzikas autors — Brauer, fotogrāfs — Mārtiņš Cīrulis un grafiskās identitātes autore — Aleksandra Samuļenkova.

Stiprinot modes mākslu un sniedzot atbalstu jaunajiem māksliniekiem, šogad pirmo reizi tika pasniegta tirdzniecības centra «Spice» balva. Atbalstu kolekcijas popularizēšanai un sava zīmola «Unattached» attīstībai ieguva Una Pūpola, kura balvu saņēma par skaidru mērķauditorijas izvēli un gatavību modes industrijas tirgum.

 

Unas Pūpolas kolekcija «Restinpeas» interpretē pasaku par princesi uz zirņa. «Kolekcija drosmīgām biroja princesēm un spēlēšanās ar atļauto un neatļauto biznesa etiķeti — tā ir princeses «atpūta zirņos». Tātad, kas ir «zirnis»? Nepareizība vai, gluži pretēji, biznesa etiķetes diktētās klasiskās normas? Tā ir pretstatu apvienošana, kur pretējie poli satiekas, pretojas un izceļ viens otru, un galu galā saplūst vienotā kompozīcijā,» vēsta kolekcijas apraksts. Lai apģērbi ilgi kalpotu, tiem tikuši izmantoti tikai augstas kvalitātes audumi. Dizainere strādā, vadoties pēc principa «pērc mazāk, izvēlies labi un padari to ilgtspējīgu.»

Īpašu specbalvu no «Kia», kuras ieguvēju noteica skatītāju balsojums, saņēma Odrija Buša par kolekciju «Symbiosis». Dizainere stāsta: «Manas kolekcijas iedvesmas avots ir atmiņas par hronisku slimību manā bērnībā, nepārtrauktu cīņu un nebeidzamiem ierobežojumiem. Arī esot slimam, bērna sapnim nav robežu, un es sapnī dejoju baletu. Šie apģērba gabali ir simbioze starp meiteņu realitāti un sapni — estētisks un valkājams nakts apģērbs. Nepiepildītos sapņus uzsver sarežģītie stieples un auduma veidojumi.»

Iepazīties ar visām studentu kolekcijām, to aprakstiem un interviju video iespējams LMA modes skates mājaslapā.