Attēls — «Liels un mazs»

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā bilžu grāmatu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm «Kate, kas gribēja kļūt par vectēvu», ko uzrakstījusi Signe Viška un ilustrējusi Elīna Brasliņa.

Ziņas Fold 9. augusts, 2021

Grāmata stāsta par aizrautīgo un apņēmīgo Kati un viņas mierpilno vectēvu. Mazajai meitenei piemīt temperaments un vēlme nekavējoties rīkoties, lai piepildītu savas ieceres. Lēmumu pieņemšana viņai neprasa liekas pārdomas. Taču viņa apbrīno vectēva prasmi dzīvot rāmi un mierīgi, ieturot nemainīgu dzīves ritmu. Kate to sauc par «vectēvu pasauli» un vēlas būt tajā piederīga, tādēļ atrod asprātīgus paņēmienus, lai ārēji līdzinātos vectēvam. Vectēvs pieņem šos spēles noteikumus un ļauj meitenei justies kā «īstam vectēvam».

 

Grāmata ir Signes Viškas (1997) debija bērnu literatūrā. Autore studējusi vācu filoloģiju un piedalījusies Literārās akadēmijas darbnīcā, ko vadīja Inga Žolude. Signe tulko, raksta stāstus un kopš 2019. gada darbojas radio «Naba».

 

Māksliniecei Elīnai Brasliņai jau ir pieredze «ātras dabas un straujas rīcības» meiteņu tēlu veidošanā: tāda ir gan Mimmi no animācijas filmas un komiksa «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi», gan detektīve Poga no Luīzes Pastores grāmatu sērijas «Mākslas detektīvi». Katei viņa atradusi spilgtu vizuālo raksturu, kam palīdz izvēlētā krāsu zīmuļu tehnika — vairākkārt pārvelkot līnijas, ilustrācijās radīts dinamikas un ņirboņas iespaids. Mazā Kate ir īsts sprādziens, bet viņas vectēva lielais augums ar to kontrastē, paužot lēnīgumu un mieru.

 

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Grāmatu iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» mājaslapā, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.